perjantai 23. tammikuuta 2015

Kouki: "Seili. Musikaali" (2014)

Turku 100 vuotta sitten. Sofia ja Johannes kohtaavat ja rakastuvat kuin hullut.

Rakkaus on kuitenkin mahdoton; voidakseen elää yhdessä kummankin pitäisi hylätä entinen elämänsä. Alkaa moraalisääntöjä uhmaava suhde, joka sysää Sofian syöksykierteeseen. Pohjalla odottaa menolippu Seilin suljetulle mielisairaalasaarelle.

Mutta Sofia ei ole hullu, vaikka häntä sellaisena kohdellaan. Kun Sofia tutustuu Seilin mielisairaalan muihin potilaisiin, hän huomaa ettei ole ainoa selväjärkinen särkyneiden sydänten saarella. Yhteiskunnan ulkopuolelle eristetyt naiset löytävät toivoa toisistaan. Sofian toivo on Johanneksessa. Rakastettu tulee hakemaan, tuleehan?

100 vuoden takaiseen Turkuun sijoittuva tarina kertoo unohtumattomasta rakkaudesta, jonka vuoksi ihminen on valmis uhraamaan kaiken. Se on tarina kohtuuttomista kohtaloista ja elämänhalua kannattelevasta toivosta. Se on myös tarina legendaarisesta Seilin saaresta, jolle kerran joutuneet eivät koskaan palanneet.

Tarinaa kuljettaa suomalaisten naisartistien tunnetuksi tekemä musiikki. Mukana on lauluja mm. Jenni Vartiaiselta, Emma Salokoskelta, Eriniltä, Irinalta, Anna Puulta, Mariskalta, Anna Erikssonilta, Maija Vilkkumaalta, Johanna Kurkelalta, Jannalta, Chisulta, Laura Närheltä ja PMMP:ltä. (Turun kaupunginteatteri)

     *     *     *

Näin tänä iltana "Seilin" (2014) ja olin siitä hyvin vaikuttunut enkä vain minä vaan yleisön joukosta kuului jopa bravo-huutoja. Minua liikuttaa aina ensimmäiseksi tarina tai tarinat, joista tässä tapauksessa Sofian (Helmi-Leena Nummela) ja Johanneksen (Petja Lähde) outo rakkaus oli koko musikaalin keskiössä.

Muitakin tarinoita musikaalissa kerrottiin. Sofia oli tietysti vain yksi Seiliin joutuneista naisista, ja hänen tarinastaan teki koskettavan se, että hän oli ainoa, jolla oli edes vähän toivoa päästä pois saarelta.

     *     *     *

Musiikki ja kappaleiden sanat oli onnistuttu taitavasti nivomaan muuhun kerrontaan. Jenni Vartiaisen 'Seili' oli kuin tehty musikaalia varten. Laulu kuvasi hyvin tilannetta, jossa Sofiaa vietiin Seiliin soutuveneellä. Laulunkin nainen on Sofia.

Olen sen verran vähän nähnyt livenä nykyteatteria, että minuun teki vaikutuksen myöskin tekniikan käyttö kerronnan tukena. Kolmen videoinstallaation kautta kerrottiin Hildan, Alman ja Sigrin tarinat, mikä tuki heidän omaa kerrontaansa.

Kun Sofia karkasi - tai yritti karata - Seilistä talvella jäätä pitkin, muut naiset auttoivat häntä sytyttämällä kirkon tuleen. Näyttämöllä tämä oli toteutetti pyrotekbiikalla - ja koko näyttämö näytti olevan oikeissa liekeissä. Näyttävä kohtaus.

     *     *     *

Sofian alamäki alkaa siitä, kun hän karkaa omista häistään, ja jää tyhjän päälle. Ilman perheen ja suvun tukea hän ei ollut muuta kuin irtolainen, jotka tuohon aikaan olivat yhtä kuin rikollisia, jotka joutuivat vankilaan.

Prostituoituna hän ei olisi ollut rikollinen, joten hänelle tarjottiin Vaasassa tällaista työtä, mikä vain pahensi Sofian alamäkeä, sillä hän tappoi ensimmäisen asiakkaansa - ja joutui mielisairaaksi kategorisoituna Seiliin.

JATKUU...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti