lauantai 31. tammikuuta 2015

Liukkonen: "Venäläiset tulevat!" (2013)

Venäläinen nykytodellisuus on jo läsnä suomalaisessa arjessa, joka päivä. Miten sen kanssa eletään? Tämä kirja tiivistää tarinoiksi käytännön kokemusta ja tutkimustietoa monilta elämänaloilta. Leena Liukkosen teoksessa on kyse myös siitä, keitä me itse olemme ja miksi katsomme venäläisiä niin kuin katsomme. Osa Venäjästä kun on katsojan silmässä.

Myös historialla on osuutensa asiassa. Talvisodan lisäksi kannattaa katsoa vähän kauemmaskin taaksepäin. Läntisen ja itäisen sivilisaation raja ei syntynyt Kylmän sodan vuosikymmeninä vaan niitä edeltävien vuosisatojen kuluessa, venäläisyyden kulttuurinen vaikutus jäi vähäiseksi jopa autonomian ajan Suomessa. (Takakansi)

    *     *     *

Sisällys: - Vieras valtakunta - Katse länteen, eteenpäin mars - Atlantin ja Uralin välissä - Vieraassa talossa - Työ tyhmästä pitää - Valta ja raha - Moskova 2.0 - Venäläiset tulevat -

     *     *     *

Varsin viihdyttävä ja asiapitoinen kirja suomalaisista ja heidän rakkaista naapureistaan idässä. Tämä on hyvä kertauskurssi kaikille suomalaisille varsinkin viimeiseen 30 vuoteen rauhanomaista rinnakkaineloa, mutta myös hamaan menneisyyteen vuosituhansien taakse.

Hyvä muistutus on mm. se, että venäläiset ovat tulleet vain silloin, kun Ruotsi ja Venäjä ovat sotineet keskenään. Eli silloin kun Suomi on ollut jonkin sotilaallisen suurvallan kyljessä, ja sen aggressiivisen sotilaspolitiikan välineenä, ongelmia on syntynyt. Tällä hetkellä suurvalta on USA-vetoinen Nato, johon porvaripuolueet kielipuolue RKP:ta myöten ovat kansallisvaltio-Suomea ajamassa.

Asetelma on sikäli kiinnostava, että venäläiset ovat suomenruotsalaisten jälkeen toiseksi suurin vähemmistöryhmä Suomessa, ja luulisi nimenomaan kielipuolueen ymmärtävän toista kielellistä vähemmistöä. Näin ei kuitenkaan ilmeisesti ole.

     *     *     *

JATKUU...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti