maanantai 26. tammikuuta 2015

Mäkelä: "Varasto" (2011)

"Varasto" (2011) on Taru Mäkelän ohjaama elokuva, joka perustuu Arto Salmisen samannimiseen romaaniin, jonka pohjalta käsikirjoituksen on tehnyt Veli-Pekka Hänninen. Elokuvaa luonnehditaan kansankomediaksi.

Salmisen kirja kuvastaa 1990-luvun lamaa, ja Mäkelä tunsi elokuvanteon aloitusvaiheessa, että siltä osin aihe oli mennyttä aikaa, mutta muuttui kuitenkin uuden talouskriisin myötä ajankohtaiseksi valmistuessaan.

Käsikirjoitusta siistittiin muun muassa kiroilun ja seksin osalta, jotta elokuva saisi rahoitusta kirkolta, mutta rahaa ei tullut. Siistitty versio jäi kuitenkin voimaan. Myös elokuvan yleistunnelmaa muutettiin mustasta komediasta valoisammaksi. Mäkelä on kertonut, että muutoksen taustalla oli hänen oma toipumisensa rintasyövästä. (Wikipedia)

      *    *     *

TÄNÄÄN SUB KLO 21:00

     *      *     *

Varastomies Antero Rouskua ei voi pitää järin luokkatietoisena työläisenä, ennemmin hän voisi olla niitä 2000-luvun duunareita, jotka ovat perussuomalaisten vaalikarjaa, jos nyt edes vaivautuvat käymään äänestämässä. Ennemmin eivät.

Rouskun moraali on arveluttava, ainakin rippikoulun moraalioppien mukaan arvioituna, jotka hän selvästi tuntee. Surutta hän varastaa varastosta, jossa on töissä ja saa siitä sievoiset sivutulot. Tosin hän ei oikein tiedä, mihin saamiaan rahoja käyttäisi ja paneekin ne vain haisemaan. Ostaa kalliita tavaroita itselleen.

Tilanne muuttuu tukalaksi, kun ökyrikas 40-liikkeen kauppaketjun omistaja huomaa, että tavaraa on hävinnyt suuret määrät. Rouskua ei epäillä, ja hän vierittää syyn oman pomonsa Ranisen kontolle, joka saa potkut, mutta Ranisen onneksi asia muuten jää siihen.

Läheltä-piti -tilanteesta huolimatta Antero Rousku jatkaa puuhiaan, mutta tulee lopulta  järkiinsä ja tekee selväksi välittäjälleen, että tavaraa ei enää tipu.

     *      *     *

Asetelmaa hämmentää samalla työpaikalla työskentelevä bimbo Karita, jonka Antero panee paksuksi ja yrittää viimeiseen saakka ensin saada Karitalle aikaan keskenmenon ja sitten välttää vastuuta isäksi joutumisesta. 

Karita on kuitenkin nähnyt Anteron puuhat, ja kiristää miestä sillä, että hän ilmiantaa tämän, jos mies ei muuta hänen luokseen asumaan ja hyväksy rooliaan hänen miehenään ja tulevana isänä.

Pitkin hampain Antero Rousku muuttaa Karitan luokse asumaan. Ja oikuttelustaan huolimatta heidän yhteiselämänsä alkaa sujua hyvin.

     *      *     *

Suorastaan inhorealistisessa tarinassa ei ole miellyttäviä hahmoja, sellaisia joihin katsoja haluaisi samastua, vaikkakin katsojissa varmasti on anteroita, karitoita ja raninisia. 

"Varasto" (2011) panee miettimään, miksi Arto Salminen aikoinaan kirjoitti kirjan, johon elokuva perustuu. Onko tämä kuva suomalaisesta palkkatyöntekijästä ja hänen sielunmaisemastaan. Luulen että tässä on enemmän totta kuin suomalaiset duunarit haluavat itse uskoa ja hyväksyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti