torstai 22. tammikuuta 2015

Pakula: "Pelikaanimuistio" (1993)

Oikeustieteen opiskelija paljastaa salaliiton, joka johtaa Valkoiseen taloon, ja panee itsensä ja muut vaaraan... (IMDb)

"Peikaanimuistio" (1993) on oikeuslaitoksen toimintaa käsittelevä rikostrilleri, joka perustuu John Grishamin samannimiseen romaaniin. Elokuvan on ohjannut Alan J. Pakula ja tähtinä Julia Roberts nuorena oikeustieteen opiskelija Darby Shaw'na ja Denzel Washington  Washington Heraldin sankaritoimittajana (Wikipedia)

     *    *     *

Viime viikkoina käytäväkeskustelut ovat useasti ohjautuneet tähän teemaan - salaliittoteorioihin. Erilaiset teoriat liikkuvat vilkkaana tässäkin ajassa niin kuin on ollut ainakin viimeisen 1000 vuoden ajan.

1980-luvulla tutustuin sattumalta historiantutkijaan nimeltä Juhani Sarsila, joka oli juuri julkaissut kirjan väärennösten merkityksestä historiassa. Kaikkiin suuriin historialliseen sotilas-poliittisiin käänteisiin liittyy valheita ja väärennöksiä, mikä on aika hätkähdyttävää.

Poliittinen eliitti esim. tämän päivän Suomessa surutta valehtelee kansalaisilleen esim. maan NATO-suhteista. Faktuaalisesti tuleva seikkailu Virossa merkitsee sitä, että Suomi kansallisvaltiona toimii niin kuin se olisi USA:n NATO-liittolainen. Kenraalit ja presidentti ovat ohittaneet demokraattisen päätöksentekoprosessin niin kuin missä tahansa takavuosien diktatuureissa.

     *     *     *

Elokuva "Pelikaanimuistio" (1993) on idealistinen muistutus siitä, että demokraattinen mekanismikin saattaa toimia. Ironisesti henkilöt, jotka puolustavat demokratiaa, toimivat kuitenkin edustuksellisen järjestelmän ulkopuolella.

Moderneissa demokratia-teorioissa medioita (lehdistö, RTV) pidetään ns. 4. valtiomahtina, joiden merkitys korostuu, kun kaikki muut mekanismit pettävät.

Alan J. Pakulan elokuvassa 4. valtiomahtina on Washington Heraldin nuori, musta toimittaja Gray Grantham (Danziel Washington), jonka rinnalla toimii nuori, kaunis oikeustiedettä opiskeleva nainen Darby Shaw (Julie Roberts). Derby Shaw on kaiken lisäksi se, joka elokuvan alussa kirjoitti kunnianhimoisen pelikaanimuistion, joka johtaa uskomattomaan tapahtumaketjuun.

Vaaleihin valmistautuva istuva presidentti ei joudu oikeuteen, mutta joutuu väistymään siksi, että on sotkeutunut mm. poliittisiin murhiin. Tällaistahan ei tietysti voi tapahtua todellisuudessa, eihän? Ei ainakaan omalla maaperällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti