lauantai 24. tammikuuta 2015

RUNO ON VAPAA. Osa 275: "Siivet"

Motto:

Riko minut rakkaani
riko minut vaan
ehjäksi en enää tahtoisikaan

(Anna Puu)

     *     *     *
                          o
                           n
                        o n
u n e l m i l l a   o n   s i i v e t
 s i i v e t   o n   u n e l m i l l a
                        o n
                        e i
             aikaa  e  i   paikkaa
             paikkaa  e   i  aikaa
                        e i
     -     -     -     -    -

Anna Puun 'Riko minut' oli yksin eilen "Seili" (2014) -musikaalissa esitetyistä kappaleista. Kun Sofialta viedään Seilissä hänen lapsensa, häneltä viedään kaikki. Jo sitä ennen hän oli menettänyt Johanneksen - ja kaiken vapautensa tultuaan loppuiäksi sijoitetuksi turkulaiseen mielisairaalaan. Sairaala lakkautettiin niinkin myöhään kuin vuonna 1962. Sitä ennen saari oli täynnä naisia, joista ei juuri kukaan piitannut.

     *     *     *

Katsoja pakotetaan kysymään, eikä Johannes - yksittäinen ihminen - joka kaiken lisäksi oli rakastunut Sofiaan voinut tehdä enemmän. Johanneksen kiinnostuksen Sofiaan tappoi ilkeä ja pahansuopa sairaanhoitaja, joka oli rakastunut Seilin lääkäriin ja koki kauniin Sofian uhkana itselleen.

Käänne oli kun hoitaja antoi Johannekselle kaksi vaihtoehtoa: joko Sofia oli hullu tai sitten hän oli huora. Niistä sai valita. Johannes ei ymmärtänyt, miksi Sofia oli tarjonnut itseään lääkärille, mutta Sofia ei halunnut mitään muuta niin paljon kuin päästä pois vankilastaan keinolla millä hyvänsä. 

Hullun leiman Sofia oli saanut otsaansa jäätyään yksin Vaasaan Johanneksen lähdettyä perheensä luokse Turkuun heidän ensimmäisen ja ainoan yönsä jälkeen. Saadakseen rahaa kotimatkaa varten Sofian täytyi tehdä mitä tahansa työtä, eikä hänelle tarjottu muuta vaihtoehtoa kuin myydä itseään. Tästä seurasi se, että Sofia tappoi ensimmäisen asiakkaansa lyömällä häntä kynttilänjalalla päähän.

Linkit:


Anna Puu. Riko minut. YouTube

Jenni Vartiainen. Seili. YouTube

Symbol meaning of feathers.whats-your-sign.com

A Look At The Meaning of Feathers. ask-engels.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti