sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Schmedes: "Jäämeren jättiläinen" (2013)

Mitä yli 200-vuotiaaksi elävä grönlanninvalas on ehtinyt kokea elämänsä aikana? Sukupuutto on ollut lähellä, mutta onneksi valas rauhoitettiin jo vuonna 1935. (Yle Areena)

     *    *    *

"Jäämeren jättiläinen" (2013) on vaikuttava ja puhutteleva dokumentti yksistä maailman pitkäikäisimmistä ja suurimmista nisäkkäistä, jotka ihminen ehti tuhota lähes sukupuuttoon ennen kuin niiden pyynti lakkautettiin taloudellisesti tuottamattomana toimintana 1960-luvulla. Valaiden kohtalo oli siten hieman sama kuin vaikkapa Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen.

Lähinnä Tanskan ja Norjan elokuvainstituuttien tuottama elokuva on vähintä, mitä näissä maissa voi valaiden hyväksi enää tehdä. Siten Loke Filmin tekemä, Adam Schmedesin ohjaama ja  Peter I. Lauridsenin käsikirjoittama dokumenttielokuva on pieni kulttuuri- ja ympäristöteko.

     *    *    *

Dokumenttielokuvan kiinnostavimmat osuudet käsittelivät Grönlannin valaan tapoja ja elämää Grönlannin ja Kanadan välisellä alueella. Ohjelmassa keskityttiin yhteen kolmesta suuresta populaatiosta, joita aikoinaan oli olemassa. Nyt populaatioita on jäljellä enää yksi, sillä Luoteis-Väylän avautumisen ansiosta sukupuuttoon tuomittu pieni eurooppalainen populaatio ja Alaskan edustalla asustanut populaatio ovat yhdistyneet.

Suurin - ja täysin tuhottu - 50 000 yksilön populaatio eli aikoinaan Islannin ja Huippuvuorten rajaamilla pohjoisilla alueilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti