sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Scorsese: "Taksikuski" (1976)

Mieleltään epävakaa Vietnam-veteraani ajaa öisin taksia New Yorkin keskustassa, jossa hän näkee sen rappion ja törkyisyyden. Taksikuskin näkemä todellisuus ruokkii hänen haluaan puuttua tilanteeseen väkivallalla - ja lisäksi hän haluaa estää nuorta tyttöä joutumasta prostituoiduksi. (IMDb)

"Taksikuski" (1976) on Martin Scorsesen ohjaama yhdysvaltalainen draamaelokuva. Elokuva sai kaikkiaan neljä Oscar-ehdokkuutta (muun muassa paras elokuva, paras miespääosa), jääden kuitenkin voitoitta kaikissa sarjoissa. (Wikipedia)

     *     *     *

TÄNÄÄN 6:LTÄ KLO 23:00

     *     *     *

Olen nähnyt "Taksikuskin" (1976) luultavasti vain kerran aikaisemmin, kokonaan. Elokuvassa on jotain hyvin surullista ja melankolista.

Päästyäni loppuun ymmärsin, miksi en ole halunnut nähdä sitä loppuun, sillä loppu on epäuskottava ja päälleliimattu.

Oma kiinnostavuutensa viimeisillä kohtauksilla toki on, sillä tällöin korostuu taksikuski Travisin (Robert de Niro) ohella toisen, tuolloin vielä lapsinäyttelijän,  Jodie Fosterin alias Irisin rooli.

12-vuotias Iris on omasta vapaasta tahdostaan lähtenyt kotoaan ja kohdannut katsojan silmin hämmentävän sutenöörin Matthewin (Harvey Keitel), johon Iris kiintyy; ja joiden välillä on kehkeytynyt aikuismainen parisuhde. - Tosin tietysti Matthew käyttää Irisiä härskisti hyväksi, sillä onhan tyttö hänen elinkeinonsa.

Tytöstä kehkeytyy Travisille pakkomielle, jota hän haluaa auttaa ja päästää pois prostituution sairaasta maailmasta. Tyttö itse ei ymmärrä tai halua ajatella omaa alistettua asemaansa. Hän kun ei näe itselleen siinä tilanteessa missä on muuta vaihtoehtoa.

     *     *     *

Toisaalta Travis tarvitsee tyttöä hieman samalla tavalla kuin hänen parittajansa, mutta toiseen tarkoitukseen. Tytön avulla Travis pääsee irti toisesta pakkomielteestään: halusta tehdä väkivaltaisesti jotain sille saastalle, mitä hän öisin taksikuskina näkee ympärillään.

Travis menee jopa niin pitkälle, että hän suunnittelee - tosin monien sattumien tuloksena - paikallisen presidenttiehdokkaan Charles Palantinen (Leonard Harris) murhaa. Miehen onneksi hänen huomionsa ehdokkaan murhasta suuntautuu Irisin auttamiseen niinikään äärimmäisen väkivaltaisella tavalla.

Elokuva huipentuu siihen, miten Travis tappaa sutenööri Matthewin sekä hotellin omistajan, jossa Iris prostituutiota harjoittaa. Myös Travis itse haavoittuu välikohtauksessa vakavasti, mutta välttyy murhasyytteiltä - ja media nostaa hänet sankariksi, joka pelastaa nuoren tytön kurjuudelta.

Tosiasiassa Travis teki kaksi kylmäveristä murhaa.

Jälleen yksi elokuva, jossa länsimainen oikeusjärjestelmä osoittautuu kovin kyseenalaiseksi - ja sitä tukeva sananvapauden harjoittaja.

1 kommentti:

  1. Tarkemmin sanottuna Travis teki 3 kylmäveristä murhaa:

    Suteenöri Sport, bordellia pyörittänyt viiksivallu ja Irisin asiakkaana ollut pukumies.

    Btw Taksikuski on suosikkielokuvani nro 1 ja edelleenkin ajankohtainen elokuva syrjäytymisestä ja nyky-yhteiskunnan rappiosta.

    Tarkempi analyysi ylläpitämässäni Leffakulinaristi-blogisssa.

    VastaaPoista