lauantai 17. tammikuuta 2015

Foster: "Aidosti outoa" (2006)

Yritysten verotarkastaja löytää itsensä äkkiä kerronnan kohteena - roolihahmona, jota joku kirjoittaa. Hän voi livenä kuulla korvissaan, miten kirjailija kirjoittaa häntä. Kaikkea hänen tekemistään. Pienintäkin. Hampaiden harjausta. Kertojan puhe alkaa yhä enemmän vaikuttaa miehen kaikkeen elämään, työhön ja rakkauselämään - ja hänen kuolemaansa. (IMDb:tä mukaillen)

"Aidosti outoa" (2006) on Marc Forsterin ohjaama draamakomedia. (Wikipedia)

     *     *     *

Tavallinen pikkuvirkamies, verotarkastaja Harold Crick (Will Ferrell) alkaa kuulla ääniä. Päästään. Ja sehän tietää lääkäriä. No, mies menee lääkäriin ja psyykkiseen ongelmaanhan se viittaa.

Mutta mitä vielä. Mies on tervettäkin terveempi. Ongelma on siinä, että kirjailija - joka paljastuu Karen Eiffeliksi (Emma Thompson)  - kertojineen on istuttautunut hänen päähänsä, ja alkanut ohjata Haroldin elämää.

Asia on tietysti harmillinen, ikävä ja jopa fataalinen. Naisen romaaneissa, kun päähenkilö pääsääntöisesti kuolee lopussa traagisesti.

Miehen onneksi hän älyää lähteä yliopistolle kirjallisuuden professori Jules Hilbertin (Dustin Hoffman) juttusille. Hilbert tuntee naisen hyvin, ja on luennoinutkin hänen kirjallisuudestaan ja ollut tämän kanssa kirjeenvaihdossa ym. Kirjailija ei ole kuitenkaan kirjoittanut 10 vuoteen mitään - ja nyt kohteena on ei enempää eikä vähempää kuin ihka elämä ihminen elämineen eli Harold Crick.

     *     *     *

Miehen onneksi hän pystyy vaikuttamaan kohtaloonsa, ainakin hieman. Hän onnistuu viime hetkellä ennen kuin nainen kirjoittaa hänen kuolemantuomionsa ottaa yhteyttä kirjailijaan - ja saa tämän hieman, mutta vain hieman toisiin aatoksiin.

Lopulta Harold Crickistä tulee ensimmäinen päähenkilö, ja niitä on paljon, jota kirjailija Karen Eiffel ei onnistu tappamaan. Ratkaisu on kuitenkin kompromissi, sillä professorin mukaan menestyskirja olisi vaatinut Haroldin kuolemaa, mutta kirjailija tyytyy tällä kertaa hieman vähemään.

     *     *     *

Minusta tämä on elokuva jossa on SUURI sanoma, ja se on länsimaisen populaarikulttuurin kritiikki huumorin varjolla.

On kerta kaikkiaan sietämätöntä, miten paljon väkivaltaviihdettä aivan KOKO AJAN tuupataan tuubista. Se on pahempaa kuin sarjakuvapiirtäjien sananvapauden rajoittaminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti