perjantai 9. tammikuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 399: "Jumala tuhosi kirkkonsa"

Yle Radio Suomen 'Päivän tunnissa' oli tänään toimittaja Sari Huovisen haastateltavana graafikko Ville Tietäväinen ja IS:n sarjakuvatoimittaja Juha Tolvanen. Ja aiheena yllätyksettömästi - satiirinen sarjakuva.

Ranska poliisi oli juuri ennen ohjelman alkua tappanut miehet, jotka olivat edellisenä päivänä ampuneet satiirisen viikkolehden "Charlie Hebdonin" toimituksessa 12 ihmistä.

     *     *     *

Kun Linnatuulen kohdalla Janakkalassa avasin autoradion, kuulin miten Juha Tolvanen juuri kertoi Arvo Turtiaisen tapauksesta 1930-luvulta.

Runoilija-toimittaja Arvo Turtiainen sai vankeustuomion otsikoidesssaan - siis vain kirjoittaessaan lehtijuttuunsa otsikon -"Jumala tuhosi kirkkonsa".

Otsikko ja sisältö vastasivat toisiaan. Ukko-ylijumala oli vasamallaan iskenyt kirkontorniin ja polttanut rakennuksen poroksi. Pakanallista lausumaa pidettiin kuitenkin kristittyjen Jumalan pilkkana.

     *     *     *

Jostain hyvin samankaltaisesta oli kyse myös siinä, mitä tapahtui Ranskassa: toimittajan sananvapaus vastaan  uskovaisten viha. Erona oli tietysti se, että nyt kristittyjä vastassa olivat muslimit.

Vankilan sijaan uskonnon pilkkaajat nyt tapettiin kylmäverisesti tässä lyhyessä uskonsodassa, joka oli kuin toisinto 1000-luvun ristiretkistä ympäri senaikaista maailmaa.

Tietysti jokainen tämän lukenut sanoo, että "miehethän olivat terroristejä ja murhaajia"! Mutta mitä miehiä ovat terroristit. Mitä heille ennen sitä oli tapahtunut.

Islam kieltää jumalankuvien tekemisen, joten pahin loukkaus heidän uskontoaan kohtaan on piirtää pilakuva profeetta Mohammedista.

     *     *     *

Onkin mielenkiintoista miettiä, missä kulkee kristittyjen oma kipukynnys vastaavanlaisessa tilanteessa. Mitä muslimien tulisi tehdä, ennen kuin Nato-joukot iskevät?

No, jokainen tietää, että Nato-joukot iskevät muslimimaihin pienimmästäkin syystä, joten mitään arvosteltavaa ei tässä suhteessa kai pitäisi olla - puolin eikä toisin. - Verratkaapa huviksenne tätä tapausta vaikkapa vuoden 1990-91 Persianlahden sotaan! Kumpi on kampi?

Eikö vanha suomalainen sananlasku sano, että tyhmästä päästä kärsii koko ruumis. Ja niin kai tässä tapauksessa kävi, niin viimeisen päälle perusteellisesti.

Joskus voisi olla hyvä pyytää anteeksi, ja antaa asian sitten olla. Niin säästyisi moni henki, mutta tuntuu, että niin muslimit kuin  kristityt ovat verenhimoista Homo Religiosus -lajia, jotka haluavatkin vuodattaa eriuskoisten verta.

Linkki:

Päivä tunnissa (9.1.2015). Yle Radio Suomi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti