sunnuntai 11. tammikuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 401: "Ääniä hurmehella"

Ensimmäinen vaikutelma - kun olin toisella korvalla kuunnellut Juha Hurmeen haastatttelun Prosak-klubilla - oli että varsinainen matsoilija.

Okei. Toisaalta kiinnostava suomalainen suunpieksijä, mutta toisaalta ilmeinen naistenvihaaja, ainakin paperilla. Kohta jonka hän luki uusimmasta kirjastaan "Nyljetyt ajatukset" (2014) ei kovasti  mairitellut ainakaan tätä naista.

No, myönnän en tunne miestä - ja vähitellen aion tutustua äärimmäisen valikoivasti mutta vain sen perusteella mitä hän on kirjoittanut tai mitä hänestä on kirjoitettu tai sanottu.

Olen oikeastaan kiinnostunut vain amatsonista, enkä tarkoita nyt naista vaan Volvo Amazonia. Kuulin näet eilen, että hän olisi sijoittanut jonkin näytelmän tai näytelmiä jollain tavoin autoon, auton sisään.

Ajatus autosta teatterina vaikutti kiinnostavalta. Varsinkin miehille, joillekin miehille, auto on myös naisen korvike eli se millä (a)matsoillaan sen lisäksi että autoissa viedään isien tyttäriltä neitsyys. Niin ja Wikipediasta luin myös, että Juha Hurmeen esikoiskirja oli "Volvo Amazon" (2007).

      *     *      *

'Aamun kirja'  -ohjelman aluksi Nadja Nowak toteaa, miten monipuolinen ja tuottelias mies Juha Hurme on. Viime keväänä tiiliskiviromaanin lisäksi hänellä oli ensi-illassa näytelmä "Europaeus" (2014) Kansallisteatterissa, jota en tietysti nähnyt niin kuin en mitään muitakaan näytelmiä. Vain "Vanja-enon" (2014) joulukuussa.

"Europaeus" -nimi viittaa mieheen, jonka nimi oli D.E.D. - niin kuin dead - Europaeus. En tunne tätäkään suomalaismiestä, joka oli ilmeisesti jollain tavoin merkittävä, koska hänestä on tehty jopa näytelmä. Tosin hämärästi muistan jonkin 1800-luvulla eläneen kansatieteilijän ja pasifistin, jolla oli tällainen nimi.. ja tästä miehestä oli myös kyse.

Hurmeen näytelmä noteerattiin valtavirrassa korkealle, sillä hän sai siitä mm. 30 000 euron 'Eero Kalima' -palkinnon.

Toinen toimittaja Seppo Puttonen on tehnyt saman havainnon kuin mikä oli ensivaikutelmani: kirja on aika miehinen. Naisia on kirjasta vaikea löytää.

      *     *      *

Hurme puolustelee itseään aika erikoisella tavalla mm. olemalla leppoisa ja joviaali mies. Vitun kiva ja hauska. Ja sitä hän onkin, sitä en epäile. Voi olla jopa Suomen hauskin ja vitsikkäin mies ja vaikka mitä. Kirjallinen nero.

Hurme puolustelee itseään sanomalla olevansa tavis. Tavis? Ei mennyt läpi Nowakilla ja Puttosella. Ei ihan jokainen tavis kirjoittele ja ohjaa omia näytelmiä Kansallisteatterissa ja muualla sekä kirjoita kirjoja ym.

Mutta jotain oikeaan osuvaa hänen kommentissaan ehkä on. Hän haluaa uskoa olevansa tavis, ja kieltää sen ettei ole. Taviksena hän uskoo puolustavansa tasa-arvoa ja olevansa feministi ja vaikka mitä. Ja luultavasti 90 % suomalaisista on samalla tavalla taviksia ja samaa mieltä miehen kanssa.

Mutta jotain perin huvittavaa tässä ikuisessa tasa-arvo- ja feminismi-keskustelussa on. Miten on mahdollista, että tasa-arvoa sitten ei ole kaikissa asioissa, jos siitä kaikki ovat yhtä mieltä?

     *     *     *

Eikö juuri kirjailija voisi hieman avata tätä ongelmavyyhteä sen sijaan, että hän ylläpitää tätä mytologiaa. Hieman Pentti Linkolan tyyliin Hurme korostaa maailmankatsomuksensa perustumista biologiaa, evoluutioon ja luonnontieteisiin.

Silti maailmankatsomuksessa on synkkä puolensa, jota hän ei halua ajatella vaan sulkee sen aktiivisesti mielestään pois. Sanon vain: parempi olisi jos ei kirjoittaisi mitään,  jos ei pysty parempaan. Irrottautumaan oman sukupolvensa, sukupuolensa ja aikakautensa kahleista.

Ehkä Juha Hurme on onnistunut siinä, missä muut eivät ole onnistuneet. Sitä en tiedä. Sillä en ole lukenut hänen kirjaansa tai nähnyt hänen näytelmäänsä. Voin olla hirveän, traagisen väärässä. Aina ja ihan kaikesta. Amen.

Linkki:

Hurmeen huumassa. By Anna-Sofia Joro & Aleksis Salusjärvi. Fifi.voima.fi

Teatterin meteli ja lumiukkojen hiljaisuus by Jantso Jokelin. Kiiltomato.net 10.11.2007

Juha Hurme. Wikipedia

Juha Hurme. Nyljetyt ajatukset. Aamun kirja 22.5.2014

Juha Hurme Prosak-klubilla (15.4.2014). Kirjastokaista— Kirjastojen nettitv & -radio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti