maanantai 19. tammikuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 404: "Paikallinen urbaanilegenda: 'Uskossa vahvat' - Helsingistä"

Tein tänään Twitterissä haun hashtagillä #urbaanilegenda. Ensimmäinen kirjoitus joka tömähti vastaan oli 'laulavan sosiaalityöntekijän' ja helsinkiläisen kunnallispoliitikon Petra Malinin kirjoitus tammikuun 11. päivältä.

Viesti oli kokonaisuudessaan tällainen:

"Tällaista taas. Uskomatonta, mutta ei totta. #urbaanilegenda http://sakutimonen.com/2015/01/uskossa-vahvat/"

Malinin linkki johtaa Saku Timosen alias 'uuninpankkopojan' -blogisivuston tekstiin "Uskossa vahvat" (2015), joka on samalta päivältä kuin twiittikin.

Timonen suomii kovin sanoin perussuomalaisten maahanmuuttokriittisten tapaa argumentoida asioita.

"Ns. maahanmuuttokriittiset ovat niitä, joita heidän johtajansa huijaavat kaiken aikaa. He haluavat tulla huijatuiksi, he haluavat jatkuvasti vahvistusta omalle uskolleen. Uskonveljet ja -sisaret eivät aina tarvitse edes johtajia, vaan hartaan seurakunnan tavoin he vahvistavat toistensa uskoa. Itse tarina saa olla miten läpinäkyvää valhetta tahansa, kaikki käy."

Sama luonnehdinta sopii aika moneen muuhunkin asiaan 2010-luvun Suomessa. Samanlaisen vuodatuksen voisi tehdä esimerkiksi jatkuvasti eri muodoissaan vyöryvästä Nato-keskustelusta. Tosiasia kuitenkin on se, ettei Suomi - eikä mikään muukaan maa - oikeasti tarvitse sen kummemmin Natoa kuin omaa kansallista armeijaa.

    *    *    *

Saku Timosen kanssa on vaikea olla eri mieltä aiheettomasta mustamaalauksesta, mutta on muistettava - tai ehkä ennemmin tiedettävä - muutamia seikkoja siitä, mistä urbaanilegendoissa oikein on kyse, millainen bloggaajan kuvaama tarina kuitenkin selvästi on. Siitä en ole hänen enkä Malinin kanssa eri mieltä.

Urbaanilegendat ovat siitä kiinnostavia spontaanisti leviäviä tarinoita, että ne saattavat yksittäisissä tapauksissa pitää ihan hyvin paikkansa, mutta niiden perusteella ei voi tehdä yleistyksiä - tai jos yleistyksiä tekee, päätyy helposti samaan ajatukselliseen umpikujaan mihin maahanmuuttokriittiset.

    *    *     *

Tällä kertaa oli kyse somalinaisesta, jonka väitettiin saaneen sosiaalityöntekijältä, sellaiselta kuin Petra Malinkin on, kalliit lastenvaunut. Näin asiasta kirjoittaa Saku Timonen:

"Itse asiassa ne kaikkein läpinäkyvimmät valheet uppoavat ja leviävät kaikkein parhaiten. Tuoreessa muistissa on syyskuussa huomiota herättänyt Pia Kauman syvä paheksunta somalien saamista uusista ja kalliista lastenvaunuista. Jutun alkulähteeksi paljastui Jussi Halla-ahon kahdeksan vuotta sitten kehittelemä urbaanitarina. Jos joku on vielä kiinnostunut Halla-ahoa innoittaneesta alkuperäisestä kolumnista, niin laitan linkin tämän jutun ensimmäiseksi kommentiksi."

Asia on kenties juuri niin kuin Timonen kirjoittaa. Totta ei ole kuitenkaan se, että läpinäkyvimmät valheet (juorut, huhut) uppoavat helpoiten. Parhaiten muotoillut ja kerrotut tarinat, joista urbaanilegendoissa on kyse, sen sijaan uppoavat kaikkiin kritiikittömästi ajatteleviin ihmisiin hyvin helposti.

    *    *     *

Jotta Timonen tai Malin voivat sanoa mitään varmaa yksittäisestä tapauksesta, heidän on selvitettävä tämä tapaus. Sitä he eivät ole tehneet. He siis toimivat aivan samoin kuin perättömien tarinoiden levittäjät ja kertovat omaa samanlaista tarinaansa.

Paradoksi tietysti on, että tällaisten tapausten jäljittäminen voi olla hyvin hankalaa tai käytännössä jopa mahdotonta. Ja kenties ongelma onkin viranomaiskäytännöissä, ei siinä, mitä maahanmuuttokriittiset tai heidän kriitikkonsa puhuvat ja mistä he väittelevät keskenään.

    *    *     *

Peräkammarinpoika, todellakin, Saku Timonen löytää sylttytehtaan perussuomalaisten Jussi Halla-ahosta. Uskallan varmana väittää, että tarina on paljon vanhempaa perua.

Vai onko joku eri mieltä siitä, että tällaisia tarinoita on iät ja ajat kerrottu - ja kerrotaan edelleen - Suomen romaneista ja vain siksi, että heidän tapansa ja kulttuurinsa poikkeaa siitä, mikä on valtaväestöllä, jotka ovat aina ja kaikessa oikeassa siksi, että he sattuvat olemaan itseään moraalisina pitämiään kulttuurikristittyjä.

Linkki:

Petra Malin. Twitter

Alkulähde. Uuninpankkopoika Saku Timonen. Mietteitä peräkamarin uuninpankolta -blogi

Uskossa vahvat. Uuninpankkopoika Saku Timonen. Mietteitä peräkamarin uuninpankolta -blogi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti