keskiviikko 28. tammikuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 406: "Moderni myytti. Osa 2"

Yksinkertaiselta näyttävä, tavallinen uutiskuva, ei sekään ole ongelmaton. Tämän varmaan kaikki tänä päivänä jo tietävät ja ymmärtävät.

Julkisuuteen tulee aina silloin tällöin kohahduttavia kuvia, jotka ovat olleetkin esimerkiksi sota-alueella olevien toimittajien lavastamia tai sillä tavoin rajattuja, että ne kertovat jotain ihan toista tarinaa kuin mitä on kuvan esittämä todellisuus.

      *     *     *

Lisäksi emme koskaan voi lopullisesti tietää, mitä kuvassa olevien ihmisten päässä oikein liikkuu ja miksi he tekevät sitä, mitä he kuvassa tekevät. Todellisuuteen tarttuminen on sietämättömän vaikeaa, jollei sitten lähes mahdotonta.

Oikeastaan meidän onkin vain tyytyminen siihen, että uutiskuvat kertovat omaa kieltään tapahtumista - ne koodaavat asioita omalla tavalla - ja todellisuus on sitä mitä se on.

      *     *     *

Näin ajatellen jokainen joka yrittää kuvin tai muilla tavoin tarinoin tarttua todellisuuteen perustaa
oman esityksensä johonkin teoriaan siitä, millainen todellisuus hänen näkemyksensä mukaan on.

Tässä mielessä kaikki tulkinnat ovat aina jollain tavoin myyttisiä, eivätkä kohtaa kuvaamaansa todellisuutta. Esim. Roland Barthesin tulkinta Paris Match -lehden kuvasta on sekin myyttinen, vaikka hän purkaakin analyysillään nationalistista myyttiä. Samaan aikaan hän luo kuitenkin jotain toista myyttiä.

Kenties - ja uskon niin -, että yksien myyttien avulla päästään lähemmäksi totuutta, vaikkapa tässä tapauksessa mustasta sotilaspojasta, kuin toisten myyttien avulla. Paris Match -lehden tapa esittää poika on kyseenalainen, kun taas Barthesin tulkinta on ainakin hyväntahtoinen ja pyrkii tarkastelemaan asioita heikompiosaisen pojan kannalta. Silti kummatkin saattavat erehtyä tulkinnoissaan.

Kenties poika vain leikki ranskalaista sotilasta? Ehkä hänelle oli maksettu siitä, että pukee uniformun päälleen ja osoittaa kunnioitusta Ranskan lippua kohtaan? Tai ehkä hän todella uskoi Ranskan suuruuteen, mutta miksi hän uskoi siihen?

Linkki:

MytologioitaWikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti