lauantai 10. tammikuuta 2015

Uppman: "Kesällä isä sai siivet" (2015)

Riihimäen Nuorisoteatterissa oli tänään ensi-illassa Ella Uppmanin esikoisohjaus  "Keväällä isä sai siivet" (2015), joka perustuu Tomi Kontion samannimiseen nuorisoromaaniin vuodelta 2000.

Kyse on siis Uppmanin Teatteritaiteen perusopintojen lopputyöstä, jonka ohjauksesta puolestaan vastasi RNT:n rehtori ja ohjaaja Sanna Saarijärvi.

Nuori ohjaaja onnistui kisällityössään hyvin, sillä esitys oli hallittu vaikka ehkä liian vaativa kokonaisuus, kokeneellekin ohjaajalle.

    *      *      *

Jälkikäteen esityksestä käyty keskustelu paljasti mm. sen, että ilmeisesti puolet katsojista ei mieltänyt tarinaa fantasiaksi.

Scifi- ja fantasiakirjojen "Risingshadow" -sivustolla käyty keskustelu paljastaa myös sen, että Kontion kirja jakoi voimakkaasti mielipiteitä. Jotkut koukuttuivat ja toiset taas pitivät kirjaa surkeana.

    *      *      *

Kirjan päähenkilönä on iättömän ajattoman oloinen poika Tomi Kokko, ainakin omasta mielestään hänellä ei ole ikää. Tomilla on myös erimunainen kaksosveli Timo, jotka joutuvat erilleen äidin ja isän kadottua mystisesti maahan avautuneeseen aukkoon. - Poikien tarinan voi suhtautua joko niin, että vanhemmat olivat kuolleet ja haudattu tai sitten eletään jonkinlaisessa fantasiamaailmassa, jossa on rinnakkaistodellisuuksia.

Tarina kertoo siitä, miten pojat vanhempien kadottua / kuoltua joutuvat Rakel Vastapöksyn ylläpitämään lastenkotiin Huostolaan. Asetelmasta syntyy sellainen vaikutelma, että näytelmä on lapsille räätälöity "Yksi lensi yli käenpesän" -stoori. Jokainen lapsi on jollain tavoin outo tai heillä on ainakin maagisia tai yliluonnollisia kykyjä.

    *      *      *

Lopulta lapset onnistuvat lentämään keinotekoisesta pesästä itsekin toiseen todellisuuteen, mihin näytelmä päättyy, missä pojat kohtaavat vanhempansa ja muut litteän maapallon aliseen maailmaan siirtyneet ihmiset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti