keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Andersson: "Eräs rakkaustarina" (1970)

Kaksi teiniä rakastuu eräänä kesänä. Aikuiset suhtautuvat suhteeseen kyynisesti, eivät hyväksy sitä ja vähättelevät nuoria. Se on vain sitä nuorta lempeä. (IMDb:tä mukaillen)

"Eräs rakkaustarina" (1970) on Roy Anderssonin ohjaama ruotsalainen romanttinen nuorisoelokuva. Päärooleissa Ann-Sofie Kylin ja Rolf Sohlman esittävät kahta nuorta, melkein lasta, jotka ovat toistensa ensimmäinen tyttö- ja poikaystävä. 

Tshekkoslovakian uuden aallon inspiroima elokuva merkitsi Anderssonille taiteellista läpimurtoa ja muodostui melkoiseksi menestykseksi niin Ruotsissa kuin ulkomaillakin. Nyttemmin se on saavuttanut klassikkoaseman teinirakkauden kuvausten joukossa.

Filmi oli Ruotsin ehdokas 43:nteen
'Oscar' -gaalaan parhaaksi ei-englanninkieliseksi elokuvaksi, mutta ei tullut nimetyksi kisaan. (Wikipedia)

     *     *     *

Viehättävä kuvaus nuorista, rakastuneista, jotka ovat aluksi niin ujoja, etteivät viikkokausiin uskalla edes puhua toisilleen. Monien väärinkäsitysten ja mutkien kautta, he vihdoin, niin kuin minkä ikäiset tahansa ihmiset löytävät yhteisen sävelen.

Roy Anderssonin "Eräs rakkaustarina" (1970) sijoittuu 60-luvulle aikaan, jolloin seksistä varsinkin Ruotsissa puhuttiin ja kerrottiin varsinkin elokuvissa vapaamielisesti, joten tässäkin elokuvassa 14-15 -vuotiaat nuoret ovat läheisessä kanssakäymisessä keskenään.

Ensin Pär ja Annika ovat tytön perheen kaupunkiasunnossa kaksistaan vanhempien ollessa viikonloppumatkalla, sitten he ovat pojan vanhempien mökillä yhdessä muiden kanssa. Tapahtumat keskittyvät tällöin rapujuhliin, jossa myös Annikan isä on mukana ja sekoilee pahasti humalassa. Tosin hän ei loppujen lopuksi erotu kovin paljon viinanhuuruisesta porukasta.

     *     *     *

Internet Movie Databasen väittämästä kyynisyydestä ja vähättelystä ei elokuvassa ole tietoakaan. Koko elokuvan kypsimpiä ihmisiä ehkä hieman yllättäen ovat juuri nuoret, joiden tekemisiin aikuiset eivät juuri puutu vaan antavat olla rauhassa keskenään.

Loppu jättää täysin avoimeksi jopa se, miten kesä jatkuu em. mainittujen rapujuhlien jälkeen. Katsojalle syntyy vaikutelma, että ainakin aikuisten suhteet - eli Pärin ja Annikan vanhempien - suhteet ovat koetuksella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti