maanantai 2. helmikuuta 2015

Bogdanovich: "Paperikuu" (1973)

Ns Suuren laman aikana "Raamattu" -kaupoilla huijaava mies löytää itsensä kahdestaan nuoren tytön kanssa, joka saattaa olla hänen tyttärensä - ja näistä kahdesta tulee epätodennäköiset yhtiökumppanit. (IMDb)

"Paperikuu" (1973) on Peter Bogdanovichin ohjaama yhdysvaltalainen komediaelokuva, joka perustuu Joe David Brownin romaaniin "Addie Pray", jonka pohjalta käsikirjoituksen laati Alvin Sargent.

Mustavalkoisen elokuvan tapahtumat sijoittuvat 1930-luvun lamavuosien Kansasiin ja Missouriin. Pääosia näyttelevät isä ja tytär Ryan ja Tatum O'Neal, roolinimiltään Moze ja Addie, joiden mahdollinen sukulaisuus jää tarinassa avoimeksi. (Wikipedia)

     *     *     *

Raamattukauppias Moses 'Moze' Praylla (Ryan O'Neal) on yksinkertainen tapa myydä raamatuita. Hän kiertelee ympäri osavaltiota, ja käy kotitalouksissa, joissa on juuri kuollut joku henkilö. Omaisten luona hän väittää vainajan tilanneen häneltä kirjan, jonka omainen sitten ostaa vainajan puolesta.

"Olen Mr Pray Kansasin raamattupainosta. Mr Huff tilasi pari viikkoa sitten kirjan Ednalle..." Ja niin yksi kirja vaihtoi jälleen omistajaa.

Kun nuoresta naisesta tai tytöstä Addiesta (Tatum O'Neal) tulee Mozen kumppani, alkavat bisnekset itseasiassa sujua paremmin kuin aiemmin, sillä Addielle on silmää ihmisten maksukyvylle. Aiemmin mies oli myynyt "Raamatun" de luxe -malleja 8 dollarin hintaan, mutta Addie saa niistä jopa 3-kertaisen hinnan.

     *     *     *

Elokuvan punaisena lankana on matka kohti Missourin St. Josephia, jossa orvoksi jääneen Addien täti asuu - ja jonne hänen on tarkoitus muuttaa.

Matkalla sattuu ja tapahtuu kaikenlaista. Ja Addiesta ja Mozesta hitsautuu ennemmin isä ja tytär kuin sittenkään vain yhtiökumppanit.

Kun Moze on jättänyt Addien tätinsä luokse, kummatkin välittömästi empivät ratkaisua. Ja katsojalle ei ole yllätys, että viimeisessa kohtauksessa he ajavat vanhalla Fordillaan kohti tuntematonta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti