sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Brunvand: "The baby train. And other lusty urban legends" (1993)

USA:n johtava tarinoiden etsijä Jan Harold Brunvand on tullut taas takaisin. Hän haistaa kaikki hassut mutta arveluttavat tarinat, jotka 'todella tapahtuivat' siskon pokaystävän kirjanpitäjän autonkorjaajalle.

Mr Urban Legend jäljittää kaikkein tarunhohtoisimmat tarinat, jotka kiertävät niin juhlissa kuin kahvipöytäkeskusteluissa ja kertoo miksi nämä tarinat, jotka kuulostavat liian hyviltä ollakseen totta, luultavasti ovat liian hyviä ollakseen totta.

Kirjan nimi "Vauvajuna" (The baby train, 1993) on sama kuin ensimmäisellä kirjan tarinalla, joka viittaa tiettyyn aamuyöstä tehtyyn aktiviteettiin, jota junien outojen aikataulujen takia harjoitettiin epätavallisen paljon ja mikä sai aikaan paljon lapsia.

Toinen tarina tarjoaa kurkistuksen 'Räjähtävien rintaliivien' sisään, altistaa 'Parturin kohtalokkaalle erehdykselle', saa 'Itsemurhan tehneen nousemaan kuolleista' ja kertoo miksi vanhempien on parempi olla ruokkimatta liikaa lasten mielikuvitusta sarjakuvilla. (Takakansi)

      *     *     *

Jos nykytarinoista on kiinnostunut, ei voi välttää mm. tätä Jan Harold Brunvandin kirjaa "The baby train" (1993). Itse sain käsiini tämän kirjan viime viikolla, mutta nyt vasta viikonvaihteessa silmäilin sitä läpi. Suurin osa tarinoista oli tuttuja toisesta Brunvandin kirjasta "The encyclopedia of urban legends" (2002).

Yksi urbaani legenda pisti erityisesti mieleeni, mikä saattoi johtua omasta mielentilastani, mikä kuului kirjan kauhu-osastoon (horrors). Esim. Brunvand on sanonut ensyklopediassaan, että kauhutarinat ovat tällaisten tarinoiden ytimessä. Ehkä ' The homey clown' on yksi tällainen ydintarina.

Se joka tapauksessa toi mieleeni Stephen Kingin kirjan  pohjalta tehdyn elokuvan "Se" (1990), joka kertoo klovnista, joka vei lapsia mukanaan. Eri aikoina lapsia pelotellaan sillä. Omassa lapsuudessani, kun olin aivan pieni, peloteltiin ainakin leikillisesti vielä mustalaisilla. Sitten tulivat koulujen leipeillä - muka - olevat namusedät, mitkä näkyvät olevan 2010-luvullakin vielä pelottelun ja uskomustarinoiden kohteina ainakin Turun seudulla. Yleisemmin puhutaan pedofiileistä ja mistä milloinkin.

      *     *     *

'Homey' -sana viittaa kaveriin eli kyse on klovnista, joka lasten kaveri ja samaan aikaan se on muutakin kuin kavei. - Tämä kaveri tulee ja sieppaa lapsen! ja silloin lapsi on hukassa. Sirkuksessa - tai missä tahansa klovneja sitten onkin - on turvallista katsella ja nauraa klovnin tempuille, mutta kahden kesken tällaisen otuksen kanssa ei saa olla.

Sitä paitsi läheltä katsottuna klovni on oikeastaan aika pelottava kovaäänisenä, maalattuine kasvoineen ja outoine tapoineen liikkua ja olla. 1980-luvulla USA:ssa liikkui huhuja klovneista, jotka sieppasivat lapsia, mikä oli aika uskomatonta. Niihin todella uskottiin. Poliisikin jahtasi niitä. Kukaan ei koskaan kuitenkaan saanut kiinni yhtään klovnia, eikä lapsia myöskään siepattu. Outoa, eikö totta?

Lapset kuitenkin kertoivat nähneensä milloin missäkin pelottavia haamuja, klovnien haamuja. Juuri sellaisia kuin Stephen Kingin kirjassa "Se", mistä kirjailija on selvästi saanut ideassa bestseller -kirjaansa. New Jerseyn alue, jossa muuten King asui, oli juuri sitä aluetta, mistä tällaiset huhut ja tarinat lähtivät liikkeelle, mistä se levisi puoleen USA:aan.

      *     *     *

Klovni hämmensi. Miksi lapset kertoivat totena tarinoitaan? Se ei koskaan selvinnyt. Heidän vilkas mielikuvituksensa ja herkkyytensä teki heille selvästikin tepposet, mitä heidän vanhempansa, opettajat ja aikuiset ruokkivat pelottelemalla heitä. Tosin ei ehkä klovneilla mutta muilla tavoin esim. mustalaisilla ja pahoilla mustilla miehillä ym.

N. 7-9 -vuotiaat lapset kertoivat nähneensä klovneja, mutta aikuiset eivät niitä nähneet. Ja tarina levisi kulovalkean tavoin paikasta toiseen. Klovnit tulevat asuinalueiden ja koulujen liepeillä pakettiautolla tappamaan ja sieppaamaan lapsia.

Tarinoista kertominen johti hysteriaan, monenlaisiin pelkoreaktioihin, jotka hämmensivät aikuisia. Yksi lapsi kertoi totena, miten klovni lähestyi häntä machete -veitsi kädessään, mutta hän pääsi pakoon. Ja tällaisia tarinoita kerrottiin yleisesti, aina lapset kuitenkin pääsivät pakoon. Siis ne jotka lasten mukaan pääsivät pakoon.

      *     *     *

'Homey clown' herättää monia kysymyksiä. Mm. kuinka paljon yksinäisiä ja asunnottomia miehiä vainottiinkaan siksi, että heitä epäiltiin klovneiksi tai lasten ahdistelijoiksi? Sanomattakin on selvää, että kyse oli aina miehistä, vaikka eihän klovnien sukupuolta vaatetuksen takia pysty tarkkaan sanomaan.

1990-luvun alussa tarina levisi USA:sta Eurooppaan, ainakin Brittein saarille samoin seurauksin. Lapset pysyivät tarkkaan kertomaan mm. minkä väriset klovnin vaatteet olivat ja millaisella autolla hän liikkui sekä millaisia aseita hänellä oli mukanaan.

2 kommenttia: