keskiviikko 25. helmikuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 110 -

CC by  Mimmi Lithen - Carpe Diem
Tänään alkoi kanavalla 6 mielenkiintoinen tiedettä ja tieteellistä maailmankuvaa popularisoiva sarja (1/3) "Stephen Hawkingin universumi" (2010), tarkemmin sanottuna sarjan 1. tuotantokauden 1. jakso, jota täytyy ehdottomasti alkaa seurata niin minun kuin kaikkien muidenkin! Sarja sai ilmestyttyään mm. kaksi 'Emmy' -palkintoehdokkuutta.

Sarjan ensimmäisessä jaksossa 'Alienit' Stephen Hawking, kysyi "olemmeko yksin" ja antoi siihen omat perustellut vastauksensa.

Hawking pitää kysymystä alienien eli muun älyllisen elämän  - mahdollisesti huomattavasti ihmistä älyllisemmän - olemassaolosta ihmiskunnan tärkeimpänä mysteerinä, mitä mies ei hetkeäkään epäile.

'Alienit' -jaksossa seulotaan järjestelmällisesti erilaiset periaatteelliset vaihtoehdot, vaikkakin oman ymmärrykseni mukaan kaksi kiinnostavaa vaihtoehtoa jää käymättä läpi.

     *    *     *

Lähimmät paikat Maasta katsottuna, jossa voi olla toisenlaista - tai myös maankaltaista - elämää ovat Mars-planeetta ja Jupiterin kuu Europa.

Mielenkiintoista onkin, että tieteiskirjallisuuden 'pienet vihreät miehet' sijoitettiin 1950-luvulla juuri Marsiin, mikä on sikäli ymmärrettävää, että se on Maan lähin seuralainen, jossa ovat (olleet) hieman samanlaiset olot kuin täälläkin, vaikka sitä ei silloin tiedetty.

Kun ohjelmassa annettujen tietojen - ja huikeiden tieteisanimaatioiden - pohjalta pohtii elämän mahdollisuutta Europassa, tuntuu se jopa hyvin mahdolliselta. Aiemmin en ole osannut ajatella näin, sillä tuntuuhan uskomattomalta, että 24 kilometrin paksuisen jään alla voisi olla älyllisesti jopa hyvin kehittynyttä elämää.


Onko Jupiterin kuun Europan 
alieni tällainen?
Elämän mahdollisuus Europassa perustuu yksinkertaiseen ajatukseen, missä Stephen Hawking käyttää muovailuvaha -vertausta. Kun vahaa muokkaa käsissä, siitä tulee notkeaa. Europan kiertäessä Jupiteria planeetan vetovoima vaikuttaa kuuhun saaden siinä aikaan samanlaisen lämpöliikkeen.

Tämä tarkoittaa sitä, että paksun jään alla - kuun pinnan ja jään välissä - on kerros, jossa olot voivat olla hyvin edulliset elämällä. Todella kiinnostavaa. Ohjelmassa on myös visuoitu millaista elämä jään alla voisi olla.

     *    *     *

Oli Europassa tai Marsissa sitten elämää tai ei, tuntemassamme universumissa on loputtomasti tähtiä, joilla on kiertolaisina planeettoja, jossa mitä todennäköisimmin on elämää. Esim. Hubble -avaruustelekoopilla tällaisia eksoplaneettoja on muutaman viime vuoden aikana löytynyt satoja.

Elämä voi olla sellaista kuin elämä Maassa on ja perustua samanlaiseen evoluutioon ja rakennusaineisiin tai sitten se voi olla perusteiltaan hyvin erilaista. Ohjelmassa pohditaan esim. sitä millaista elämä olisi oloisssa, joissa lämpötila lähenee absoluuttista nollapistettä - ja vastaavasti toista äärimmäisyyttä, millaista elämä olisi hyvin kuumalla planeetalla kuten Venuksella.

Ymmärräykseni lisääntyi taas piirun verran: lähes kaikki (tieteellisesti) kuviteltavissa oleva ja hyvin epätodennäköinen on mahdollista. Planeetalta jolla elämä on edellytetään vain vakaita oloja ja sopivia alkuaineita ja molekyylejä (vesi / hiili, typpi / pii, kaasut).

     *    *     *

Ohjelmassa tehdään myös koukkaus siihen maailmaan, millä tavoin ihmiset nykytarinoiden kautta puhuvat alieneista. 1950-luvulla yleistyivät tarinat UFO-sieppauksista, jotka kaikki toistivat yhtä ja samaa kaavaa, mikä on sinänsä mielenkiintoinen seikka. - Ilmiö synnytti paljon populaarikulttuuria ja UFO-uskovaisten ryhmiä, joita yllätyksekseni huomasin olevan jopa Hämeenlinnan seudulla.

Stephen Hawking ei suhtaudu kovin vakavasti näihin urbaanilegendoihin, mitkä kuitenkin osoittavat, miten tärkeässä asemassa ajatukset alieneista ovat nykyihmisen maailmankuvassa.

Tosin aivan 1. jakson lopulla on kummallinen siirtymä tarinoiden fiktiiviseeen maailmaan, kun ilmeisesti Hawking toteaa, että toivottavasti alienit, joiden kanssa ihmiset joutuvat tekemisiin ovat rauhantahtoisia.

     *    *     *

'Alienit' -jakson jälkeen jäi hieman ontto olo siksi, että siinä valitettavasti ja ehkä tahattomasti - mutta vasta aivan ohjelman lopulla - lietsotaan länsimaista muukalaisvihaa. Alieneja verrataan kristittyihin eurooppalaisiin, jotka saapuivat Kristoffer Kolumbuksen saattelemina 1400-luvun lopulta lähtien Amerikkaan, ja tuhosivat alkuperäiskansat.

Itse kääntäisin näkökulmaa hieman toisin päin: jos älyllisesti ihmistä - ja muita Maan olioita - ylivertaisempi laji saapuu jostain syystä Maahan, miksi se käyttäytyisi niin kuin ihminen? Tällainen ajattelu on auttamattoman ihmiskeskeistä ja väärää ajattelua. Tällöinhän se joka saapuu, olisi tarkalleen ottaen, juutalais-kristillinen jumala. Ironisesti näin, mikä tietysti osoittaisi, että kristityt olivat oikeassa ja kaikki muut väärässä.

Ja voidaan mennä jopa askeleen pidemmälle ja kysyä pelottava kysymys: mihin ihmistä edes tarvitaan, jos ihminen ei itse pysty ylläpitämään Maata, vaan vain järjestelmällisesti tuhoaa sitä? Eikä tällöin tulisi suorastaan toivoa, muidenkin lajien tähden, että joku ylivertaisempi alien-laji pelastaisi muut lajit ihmiseltä? Kenties vaihtoehtona on ihmistä älykkäämmän neanderthalin ihmisen palauttaminen Maahan, jonka sotaisa Homo Sapiens -laji tuhosi sukupuuttoon, jolloin ollaan tietysti siirrytty tieteisfantasiaan.

Linkki:

Into the universe with Stephen Hawking. Aliens. YouTube

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti