tiistai 17. helmikuuta 2015

Cherry: '9 yleistä unta ja mitä niiden otaksutaan tarkoittavan'. Sivustolla: "About.com"

Yksi kiinnostavimpia sivustoja, joista löytyy juttuja ja tarinoita aiheesta kuin aiheesta on "About.com":in lukuisat osastot. Saan syötteenä lähes päivittäin aina jonkin ilmoituksen uudesta artikkelista. Viikko sitten postiini putosi artikkeli, joka käsitteli unia:

"9 yleistä unta ja mitä niiden otaksutaan tarkoittavan"

Artikkelin oli kirjoittanut Psykologian -kategorioista vastaava alan asiantuntija Kendra Cherry.

      *     *     *

Kirjoittaja viittaa aluksi vuonna 2006 tehtyyn Newsweek -lehden kyselyyn, joka osoitti, että liki puolet amerikkalaisista uskoo, että unet paljastavat ihmisen tiedostamattomia haluja ja toiveita. Tällainen tilanne tekee unien tulkinnan tietysti houkuttelevaksi. Mitä minä kenties tietämättäni haluan?

Ihmiset ovat varmasti aina olleet kiinnostuneita unista, mutta psykoanalyysin tunnetuksi tehneen Sigmund Freudin unientulkinta teki tästä puuhasta jokamiehen ja -naisen harrastuksen.

      *     *     *

1 - PUTOAMINEN - Tällaiset unet ovat tavallisia, ja ne ilmeisesti viittaavat vain siihen, että jonkun / joidenkin asioiden suhteen sinun tulisi etsiä hieman uusi suunta.

2 - JULKINEN ALASTOMUUS - Et kenties halua paljastaa puutteitasi ja epätäydellisyyksiäsi?

3 - TAKAA-AJETTU - Vältät arjessasi joitain asioita, jotka tulisi ottaa käsittelyyn. Kenties pelkäät esim. omia tunteitasi, jotka liittyvät vastakkaiseen sukupuoleen?

4 - HAMPAAN MENETTÄMINEN - Voi merkitä monenlaista, mutta voi liittyä huoleen omasta ulkonäöstä ja miten saa itsensä ymmärretyksi.

5 - KUOLEMA - Oma tai rakkaan ihmisen kuolema unessa on hämmentävä kokemus, ja se liittyykin koettuihin menetyksiin ja niihin liittyviin pelkoihin. Kaikenlainen muutos elämässä pelottaa.

6 - KOE TAI TESTITILANNE - Nykyihmisen tavallisimpia pelkoja, luulisin. Pelko että epäonnistuu, on liian valmistaumaton uuteen tilanteeseen - joita tulee koko ajan eteen.

7 - USKOTTOMUUS - Viimeisen 200 vuoden aikana ihmiset eivät ole enää sitoutuneet toisiinsa samalla tavalla kuin aiempina aikoina. Hylätyksi tulemisen pelko alkaa kuitenkin lapsuudesta. (Ja perusturvattomia on kaikista lapsista joka tapauksessa joka neljännes.)

8 - LENTÄMINEN - Miellyttävimpiä unia ovat varmaankin lentounet varsinkin, jos voi halutessaan lentää miten ja minne tahansa. Lentäminen voi kuitenkin olla myös pelottavaa - vapaus ja itsenäisyys pelottavat.

9 - RASKAUS - Miehet harvemmin näkevät näitä unia, tosin pelko toisen raskaaksi tulemisesta on tietysti myös mahdollista. Yleisemmällä tasolla kyse on pelosta syventää kehkeytynyttä suhdetta - kenties avioliittoon / vakiintumiseen asti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti