sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Cohn: "Lumikki mustassa metsässä" (1997)

Perustuu alkuperäiseen Grimmin veljesten tarinaan nuoresta naisesta, joka ei ole äitipuolensa suosiossa. Elokuvassa on puhuva peili, myrkytetty omena ja öykkärimäisiä mainareita (jotka eivät ole kääpiöitä tai mitenkään viehättäviä). Tapahtumat on sijoitettu 'Ristiretkien' aikaan ja se kuvastaa varakkaan aatelin ja talonpoikaisväestön suhteita toisiinsa. (IMDb)

"Lumikki mustassa metsässä" (1997) on amerikkalainen fantasia- ja kauhuelokuva, joka perustuu 'Lumikki' -satuun. Sen on ohjannut Michael Cohn ja tähtinä loistavat Sigourney Weaver, Sam Neill and Monica Keena. Elokuvaa markkinoitiin raflaavasti otsikolla: Satujen aika on ohi... (Wikipedia)

     *     *      *

En pystynyt katsomaan elokuvasta kuin valittuja otteita netin kautta, mutta niiden - ja esitettyjen arvioiden perusteella - hahmottui aika tarkka kuva siitä, millainen Michael Cohnin "Lumikki mustassa metsässä" (1997) oikein on.

Lähtökohta on herkullinen, ja siinä on ainakin pyrkimys mennä mahdollisimman lähelle alkuperäistä 'Lumikki' -tarinaa, jopa Grimmin veljesten kaunistellun tarinan taakse.

Tällainen näkökulma on perusteltu, sillä vain tällä tavalla voi yrittää hahmottaa, mikä merkitys 'Lumikilla' alun pitäen oli ollut ihmisille. Mitä tämän tarinan kautta oikeasti haluttiin kertoa siitä ajasta - mikä se sitten tarkalleen ottaen olikaan - jolloin tarina oli syntynyt.

     *     *      *

Tarina on sijoitettu niin kuin saksalaisen Ludvik Rázan "Lumikki" (1992) -versiossa Ristiretkien aikaan. Johdonmukaista on ajatella, ettei Lumikki oikeasti kohdannut mitään prinssiä vaan eri elokuvaversioissa prinssi on mikä milloinkin tarinan maailmaan sijoittuva henkilöhahmo.

Kenties kaikkein realistin ja raadollisin tulkinta on olettaa, että 7 miestä eivät vain tyytyneet katselemaan kaukaa kaunista ja viehättävää neitoa vaan he halusivat hieman läheisempään suhteeseen hänen kanssaan. Ja tässä elokuvassa on pohdittu, miten se olisi voinut tapahtua.

     *     *      *

Tuubista löytyy myös italialainen 'Lumikki' -parodia, jossa miehet ja Lumikki harrastavat kuta kuinkin avoimesti ja iloitellen seksiä keskenään. Oikeaa tulkintaahan tarinaan ei lopulta ole...

Linkki:

Snow White: A Tale of Terror FULL MOVIE. YouTube

Snow White A Tale of Terror 1997 Trailer. YouTube

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti