keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Daldry: "Tunnit" (2002)

"Tunnit" (2002) on Stephen Daldryn ohjaama yhdysvaltalainen draamaelokuva, joka  kertoo kolmesta naisesta, joita yhdistää Virginia Woolfin romaani "Mrs. Dalloway". Nicole Kidman esittää itse kirjailijaa, Julianne Moore 1950-luvun kotirouvaa, joka lukee kirjaa, ja Meryl Streep 2000-luvun lesboa kirjatoimittajaa, joka yrittää selvitä ystävänsä AIDSista.

Elokuvan on käsikirjoittanut David Hare ja se pohjautuu Michael Cunninghamin Pulitzer-palkinnon saaneeseen romaaniin "Tunnit".

"Tunnit" oli yksi vuoden 2002 kehutuimmista elokuvista ja se sai useita palkintoja ja ehdokkuuksia. Nicole Kidman voitti roolistaan parhaan naispääosan Oscarin, Golden Globen ja BAFTAn. Elokuva oli ehdolla Oscareissa myös parhaasta elokuvasta, miessivuosasta (Harris), naissivuosa (Moore), ohjauksesta, sovitetusta käsikirjoituksesta, leikkauksesta, puvustuksesta ja musiikista. Elokuva palkittiin myös parhaan draamaelokuvan Golden Globella. (Wikipedia)

     *     *     *

"Tunnit" on joidenkin varsinkin Virginia Woolfin tuotantoa arvostavien mielestä yksi kaikkien aikojen parhaita kirjoja ja elokuvia. Itse olen nähnyt elokuvan muutamia kertoja ja koukutuin siihen heti samalla tavoin kuin Woolfin "Mrs Dalloway" [1925] -teokseen ja sen ylistykseksi tehtyyn Michael Cunninghamin "Tunteihin" [1998], joka sekään ei ole ihan tavanomainen kirja, sillä se voitti mm. 'Pulitzer' -palkinnon.

Stephen Daldryn elokuvasta ja käsikirjoituksesta voisi puhua paljonkin, mutta kaikki kiinnostavuus lähtee kenties sen rakenteesta. Tarinassa liikutaan koko ajan kolmella aikatasolla, jotka risteilevät keskenään.

     *     *     *

Kaikilla kolmella tasolla, kaikissa kolmessa tarinassa tapahtumat keskittyvät yhteen (1) päivään aivan samoin kuin alkuperäisessä Virginia Woolfin romaanissa, johon elokuvassa vain viitataan.

1. Pohjimmaisena tarinana on kertomus Virginia Woolfin viimeisestä päivästä, josta siitäkin on tehty tietyllä tavalla myyttinen, sillä hän ikään kuin viimeisenä päivänä saattaa loppuun tunnetuimman teoksensa "Mrs Dallowayn". Näinhän ei todellisuudessa ollut, mutta sillä ei ole kerronnan ja kerrotun tarinan kannalta mitään merkitystä. Sitä paitsi kaksi muuta kerrottua tarinaa ovat vielä enemmän fktiota! Woolf hukuttautui kotinsa lähellä olevaan jokeen. Perheeseen kuuluu Virginian lisäksi vain hänen miehensä Leonard, sillä lapsia kirjailijalla ei ollut.

2. N. 20-luvun Lontoosta tehdään visiittejä 1950-luvun Los Angelesiin, jossa Laura Brown -niminen nuori perheenäiti lukee Woolfin teosta. Perheeseen kuuluu Lauran lisäksi 6-vuotias poika Ritchie ja aviomies Dan, jolla on syntymäpäivä. Laura on lisäksi raskaana, ja hän tuntee itsensä epätoivoiseksi ja harkitsee selvästi itsemurhaa. Samalla tavalla kuin Woolfin kirjan päähenkilö Clarissa, mitä ei koskaan sanota kirjassa, eikä myöskään elokuvassa ääneen.

Ja Woolfin kirjan ansiosta - kirjan Clarissan ratkaisun inspiroimana - Laura päätyy olemaan tekemättä itsemurhaa, jonka hän oli valmistellut ja ehkä päättänytkin.

3. Viimeinen aikataso ulottuu 2000-luvulle vuoteen 2001. Jos ajatellaan, että kirja alun perin kirjoitettiin vuonna 1998, nämä tapahtumat sijoittuvat siten lähitulevaisuuteen. Riemastuttavasti Michael Cunningham on tuonut Mrs Dallowayn 2000-luvun New Yorkiin, ja hän on tehnyt sen loistavalla tavalla. Nykypäivän Clarissa elää sellaista elämää, mistä 1920-luvun vastineensa vain haaveili ja ehkä mielessään toivoi. Hän siis toteuttaa Woolfin romaanin päähenkilön haaveita, mutta ei silti ole elämäänsä juuri yhtään sen tyytyväisempi kuin esikuvansa. Tosin elokuvan lopussa tapahtuu tässä suhteessa yllättävä käänne, pieni mutta merkittävä.

Nuoruudessaan Clarissa oli rakastunut mieheen joka on samankaltainen ja -niminen kuin oli Woolfin kirjan Richard Dalloway, mutta elokuvassa heidän tiensä eroavat. Richard on jonkin aikaa homosuhteessa Louisiin. Myös Clarissalla itsellään on vastaavanlainen suhde Sallyyn, joka on kestänyt jo yli 10 vuotta. Lisäksi hänellä on tytär Richardin kanssa, joka asuu äitinsä ja tämän kumppanin kanssa.

Virkamiesuran sijaan elokuvan Richard on keskinkertainen kirjailija, joka on sairastunut AIDS:iin ja jota hänen eksänsä Clarissa on muun elämänsä ohella vuosikausia hoitanut. Vihdoin, kuoleman partaalla, Richard saa tunnustusta runoistaan, mihin liittyen Clarissa järjestää juhlia, joiden on tarkoitus olla illalla. Kuolemaa tekevä Richard päätyy siihen, ettei hän halua odottaa vääjäämätöntä vaan päättää päivänsä hyppäämällä huoneistonsa ikkunasta alas kadulle. Palkintojuhlat pidetään ilman Richardia hänen muistojuhlinaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti