tiistai 17. helmikuuta 2015

Hamrell: "Mahtimies. Beck-sarja" (1998)

Homo-poliisi elää 2-elämää, jonka kustantaa Martin Beckin arkkivihollinen Gavling, mies Tukholman alamaailmasta. Elämäntavan hintana on, että poliisi toimittaa Gavlingille salaisia tietoja poliisien arkistoista. (IMDb)

"Mahtimies" (1998) on elokuva ruotsalaisesta etsivästä Martin Beckistä. Elokuvan on ohjannut Harald HamrellKyse on 'Beck' -sarjan 1. tuotantokauden 7. elokuvasta.(Wikipedia)

     *     *     *

NELOSELTA KLO 22:00 - TÄNÄÄN

     *     *     *

Vaikka en erityisesti pidä tällaisista elokuvista Sjöwallin Wahlöön pariskunnan filmatisoiduissa kirjoissa on oma hohtonsa. Muistan aina miten hätkähdyttävä kokemus oli tajuta, että he esimerkiksi kirjassaan ennakoivat Ruotsin pääministerin Olof Palmen murhan vuonna 1986. He ovat ollet ajan hermolla monissa yhteiskunnallisissa kysymyksissä.

Elokuva tuo Ruotsin mafian yhden sen lukuisista lonkeroista konkreettisesti katsojien silmien eteen. Vaikka kyse on fiktiosta, tällaista tapahtuu koko ajan ympärillämme. Mm. sen perusteella mitä lehdissä päivittäin kirjoitellaan, on pääteltävissä paljon.

Mieleen tulee tuoreena esimerkkinä juttu siitä, millaisia toimintatapoja suomalainen pizzeriaketju on ilmeisesti käyttänyt estääkseen kilpailijoiden tulemisen markkinoille. Kaikkea sattuu ja tapahtuu. Kyseenalaiset kartellit ja hintasopimukset mm. vähittäiskaupassa kuuluvat leimallisesti suomalaiseen kulttuuriin, ja niitä katsotaan sormien läpi. Hintatasoa ei voisi pitää korkealla, jos hinnoista ei olisi jotenkin sovittu, mitä on tietysti vaikea todistaa.

     *     *     *

"Mahtimiehessä" (1998) Martin Beck on itse tulilinjalla ja vain täpärästi säilyttää henkensä salamurhaajan yrittäessä ampua hänet. En tiedä mitä todellinen tällainen tilanne on, mutta se osoittaa ainakin sen, miten haavoittuvainen yksittäinen ihminen on.

Eikä vain Martin ole vaarassa vaan myös hänen tytärtään Ingeriä ja vastasyntynyttä Vilhelmia uhataan väkivallalla, mikä menee tietysti pidemmälle kuin mihin hädin tuskin mielikuvitus riittää.

     *     *     *

Toisaalta ironista on että ilman korruptoitunutta homo-poliisia Göte Nordmarkia mafioso ei olisi tässä tapauksessa koskaan joutunut tilille tekemistään murhista. 

Elokuva panee miettimään monia asioita poliisin ja konnien välisestä suhteesta. Ainakin kahteen otteeseen Beckin päävastustaja Gavling toteaa, miten hänen ja poliisin välillä on ollut pitkään tasapainotilanne, mikä nyt on järkkymässä.

Tällaisesta tilanteesta on pääteltävissä, ettei poliisin toiminnalla sen kummemmin tavanomaisissa rikoksissa kuin talousrikoksissa ole juurikaan merkitystä. Järjestäytynyt rikollisuus ja poliisin toiminta kun ovat eri tavoin kietoutuneita toisiinsa - ja tasapaino järkkyy vain satunnaisesti. Niin kuin tässä tapauksessa hetkellisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti