sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Laine: "Musta rakkaus" (1957)

"Musta rakkaus" (1957) on Edvin Laineen ohjaama kotimainen ihmissuhderaama, jonka pääosissa ovat aikansa suurimmat kotimaiset elokuvatähdet, myös Edvin Laine itse.

Elokuva perustuu Väinö Linnan synkkään esikoiskirjaan "Musta rakkaus" (1948).

     *     *     *

Kulta-ajan kotimaisia tulee Yle TV1:ltä non-stoppina, ja tämä Edvin Laineen elokuva tuli kuluneella viikolla. "Mustan lesken" (1957) kliimaksissa tajusin,että olin nähnyt elokuvan alle 10-vuotiaana, minkä jälkeen olin nähnyt kuukausia painajaisia.

Linnan esikoinen on tunnetusti synkkä, niin synkkä ettei kustantaja halunnut sitä sen takia heti julkaista.

Tosin on tarinassa valoisakin puolensa ja se liittyy päähenkilöön Marjattaan (Eeva-Kaarina Volanen), joka osoittautuu hämmästyttävän vahvaksi nuoreksi työläisnaiseksi. Ja tarina on selvästi ajateltu naisen näkökulmasta.

Miehet ovat renttuja ja heikkoja, oli kyse sitten porvaris- tai työläispojasta Untosta (Veikko Sinisalo) tai Paulista (Jussi Jurkka). Samaan sarjaan kuuluu Marjatan isä Arttu (Edvin Laine), joka osoittaa nousukasmaisuutta, kun tyttö alkaa seurustella ylioppilaan / insinööriopiskelijan kanssa.

     *     *     *

Erityisen synkäksi "Mustan rakkauden" tekee se, että Marjatan kummatkin poikaystävät kuolevat. Toinen tappaa toisen ja sitten itsensä. Äärimmäisen mustasukkainen Pauli, joka on jo mennyt Marjatan kanssa kihloihin, ei kestä sitä, että tyttö on maannut Unto kanssa. Tosin kyse oli vain yhden illan jutusta, eikä Marjatta ollut kovin innostunut naimaan nuoren miehen kanssa. Tämä otti hänet puoliväkisin - tai suorastaan raiskasi.

Väinö Linnalla on jollain tavalla "Mustassa rakkaudessa" idullaan taju nuorisosta ja nuorisokulttuuriin syntymisestä, mikä ei vielä vuonna 1948 ollut mitenkään itsestään selvä asia. Esim. seksiä saattoi harjoittaa muutakin kuin tositarkoituksella.

Marjatta ilmeiseti - tämä on minun tulkintani - kesken kaiken Unton ahdistelun aikana tajusi, että "hyvä on, mikä ettei - annetaan palaa" - ja niin sitä naitiin aamuun asti, vaikka se ei sopinut rippikoulun oppeihin. Ja jälkikäteen oli paha morkkis.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti