perjantai 13. helmikuuta 2015

Lawson: "Perjantaina 13:nä" (1907)

Thomas W. Lawson oli erittäin taikauskoinen  mies, joka kaiken lisäksi kirjoitti romaanin "Perjantaina 13:nä" (1907), joka välittömästi käännettiin mm. suomeksi.

Kirjassa Wall Streetillä tapahtuu yllätyksettömästi notkahdus juuri tuona päivänä. Vuoden 1929 Suureen pörssiromahdukseen on vielä matkaa yli 20 vuotta... Ja romahdus ei tapahtunut perjantaina 13. päivänä vaan 'Mustana torstaina' 24.10., minkä jälkeen maailma ei ollut enää entisensä.

Bostonissa asuvan Lawsonin omat sijoitukset romahtivat siksi, että Välimerellä haaksirikkoutui perjantaina 13. päivänä laiva, jonka lastiin hän oli sijoittanut rahansa.

     *     *     *

Kirjan "Perjantaina 13:nä" (1907) päähenkilönä ja minä-kertojana kirjassa on sukunsa Randolph & Randolph -pankkiiriliikkeessä työskentelevä Jim Randolph ja hänen samassa liikkeessä työskentelevä lapsuuden ystävänsä Bob Browley.

Myös Jim vaimo Kate tai Katherine tekee samoja töitä kuin miehet - ja Bobin kautta pestin saa myös nuori etelävaltiolainen nainen Beulah Sand, jonka isä on menettänyt suurimman osan omaisuudestaan keinottelijoille, minkä nainen aikoo hankkia pörssipelillä  takaisin.

Nainen tekee 6 kuukauden sopimuksen pankkiiriliikkeen kanssa, minkä aikana hän toimii eräänlaisena isänsä bulvaanina ja yrittää kohentaa mm. Bobin avustuksella tämän tilannetta. Beulah Sand osoittautuu taitavaksi meklariksi.

Bob yllätyksettömästi rakastuu nuoreen, viehkoon ja varakkaaseen naiseen - ja he suunnittelevat yhteistä elämää naisen kotipuolessa Virginiassa.

     *     *     *

Samaan aikaan kun Bob onnistuu pelaamaan itselleen ja Beulahille miljoonaomaisuuden, Beulahin isän menettää toivonsa tilanteensa takia ja tappaa itsensä, vaimonsa ja Beulahin sisaren.

Bob ja Beulah menevät kuitenkin naimisiin, minkä jälkeen Bob ottaa kostonsa kohteeksi tuomari Sandin kuolemasta vastuussa olevan Thomas Reinhartin mistä tulee hänelle varsinainen pakkomielle. Bob onnistuu lopulta tuhoamaan Reinhartin samalla tavalla kuin tämä oli tehnyt Beulahin perheelle.

Bob Browley ei osaa vauhtiin päästyään lopettaa omaisuuksien kartuttamista ja ahneuksissaan hän toiminnallaan aiheuttaa lukuisten ihmisten ajautumisen taloudelliseen ahdinkoon ja köyhyyteen. Ja lopulta hänen omaisuutensa on käsittämättömän suuri, biljoona dollaria.

     *     *     *

Kenties USA:n rikkaimmalla miehellä ei ole kuitenkaan paljon iloa varallisuudestaan, sillä hänen vaimonsa sekosi ja vuosia aiemmin perheensä karun kohtalon jälkeen, eivätkä parhaat eurooppaiset lääkäritkään saaneet häntä enää kuntoon - ja vaimokin tekee lopulta itsemurhan. Mutta Browley jatkaa samaa rataa...

Linkki:

Thomas W. Lawson. Perjantaina 13:nä. 1907. Suom. Kössi Kaatra. Project Gutenberg (e-book)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti