perjantai 20. helmikuuta 2015

Ludlum: "Medusan isku" (1987)

"Medusan isku" (The Bourne Supremacy, 1987) on 2. Robert Ludlumin 'Jason Bourne' -romaani, ja jatko-osa "Medusan verkolle" (The Bourne Identity, 1981). Trilogian kolmas osa on "Medusan sinetti"  (The Bourne Ultimatum 1990).

"Medusan isku" (2004) -elokuva ja samanniminen kirja ovat sisällöltään erilaisia. Elokuvan pääosassa on Matt Damon. (Wikipedia)

Kyse on vakoilujännäristä / trilogiasta, jonka päähenkilönä on Jason Bourne, jolla on hämmästyttävät taidot selvitä hengissä vaikeissa tilanteissa, mikä ihmetyttää miestä itseäänkin, sillä hän on kokenut vakavan muistinmenetyksen. Hänen 1. tehtävänsä omassa selviytymistaistelussaan onkin selvittää oma henkilöllisyytensä, mikä ei ole ihan helppo tehtävä. 

Bourne joutuu seulomaan läpi suuren joukon vaihtoehtoja erilaisia hämäriä ryhmiä, salamurhaajia ja hän haluaa myös tietää, miksi CIA haluaa nähdä hänet vain kuolleena.

Tarina koukuttaa lukijan jännittävälle ja toiminnantäyteiselle matkalla petosten ja salaliittojen maailmaan, ja tarjoaa mielenkiintoisen psykologisen kuvan päähenkilöstä Jason Bournesta. Hän ei ole selvästi pelkkä pahis, mutta kaikkea muuta kuin good guy. Teos teokselta palapelin osaset loksahtavat paikalleen. 

Sarjaa on pidetty ehkä kaikkien aikojen parhaana vakoilukirja(sarja)na. (Wikipedia)

    *    *    *

"Medusan isku" (1987) liittyy tarinana loppujen lopuksi varsin löyhästi 1. osaan, vaikka onkin selvästi sille jatkoa. Jason Bourne alias David Webb elää tavallista keskiluokkaista elämää kuin kuka tahansa muukin Mainen yliopiston kampuksella naisystävänsä Marien kanssa, joka tuli tutuksi edellisessä osassa. Hän opettaa yliopistossa yllätyksettömästi 'Aasia-opintoja' (Asia studies).

Menneisyys CIA:n erikoisjoukoissa Kaakkois-Aasiassa ja Vietnamissa 'Medusa' -projektissa kuitenkin vainoaa häntä edelleen.

    *    *    *

Kiinan kansantasavallassa käydään pinnan alla valtataistelua, jota johtaa Shang Chou Yang keinoja kaihtamatta. Hän käyttää kilpailijoidensa eliminoijana miestä, joka on Jason Bournen kaksoisolento, minkä kautta David Webb vedetään mukaan tilanteeseen. 

USA:n hallitus / CIA haluaa estää nationalistisen Shang Chou Yangin valtapyrkimykset ja toiminnan, ja siinä se tarvitsee Webbin palveluksia, joka ei kuitenkaan ole aiemman kohtelunsa takia erityisen kiinnostunut auttamaan CIA:ta.

Koska kaikki keinot ovat käytössä, Marie kidnapataan ja Webb painostetaan lähtemään Hong Kongiin, minne kirjan tapahtunut keskittyvät. Asetelmaa mutkistaa se, että jossain vaiheessa Marie pääsee vapaaksi ja saa turvapaikan Alex Conklinin luota, joka on Davidin ystävä.

Kun David Webb alias Jason Bourne vihdoin saa kiinni kaksoisolentonsa, ja haluaa vaihtaa hänet Marieen, naista ei tietysti ole missään, koska hän on karannut. Sotku kuitenkin selviää viime tingassa, mihin tarina päättyy.

    *    *    *

Tarina on salaliittokertomuksena siinä mielessä erikoinen, että siinä USA:n hallitus on salaliitossa yksittäistä kansalaistaan vastaan. Ajatus on periaatteellisesti kiinnostava, sillä samaa ideaa voi soveltaa kehen tahansa muuhunkin kansalaiseen ja hänen suhteeseensa ulko-, turvallisuus- ja puolustus/sotapolitiikkaan. Tällaisia asioitahan ei kysellä tavallisilta kansalaisilta vaan ihmisten selän takana salaa puuhastellaan koko ajan monenlaisia asioita.

Linkki:

Robert Ludlum. Kustannusosakeyhtiö Otava
Robert Ludlum. Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti