tiistai 17. helmikuuta 2015

RUNO ON VAPAA. Osa 290: "Medusa ja Pegasos"


jumalten sukua olet -
     Gaia on isoäitisi

sydänverestäsi on syntynyt ajatus
     kuolemattomuudesta

ilman kauneuttasi ei luoda runoja
     ei rakenneta kyborgeja
          eikä kuvitella alieneja

sinun ansiostasi elämä levittäytyy Maasta muualle
     lentää yhä kauemmas 
          lapsesi Pegasoksen siivin


Linkki:

medusa ja pegasos. wma-äänitiedosto

    -     -     -     -   -

Matkalla Ateenasta tunnettuun taisteluun Spartaan, josta mm. Homeros kertoo "Iliaassa" ja "Odysseuksessa" Herakles poikkeaa lähellä Kreetaa olevaan Tegean kaupunkiin hakemaan vahvistusta.

Herakles haluaa mukaansa Kepheuksen, joka ei kuitenkaan halua jättää omaa kaupunkiaan suojattomaksi, sillä Argive niminen heppu uhkaa puolestaan hänen kaupunkiaan.

Herakles kuitenkin onnistuu taivuttelemaan Kepheuksen ja tämän pojat mukaansa antamalla tämän tyttärelle Steropelle Medusan hiuskiehkuran, joka on pronssisessa ruukussa (hydria).

Vihollisen lähestyessä Steropen tuli vain nousta kaupungin muureille ja pitää kiehkuraa kolme kertaa muurin yllä  - ja mikä tahansa armeija tulisi pysähtymään sen edessä.

Herakles oli ottanut kiehkuran mukaansa Ateenasta, jonka hän sai itseltään Pallas Atheneltä, joka oli yksi 12:stä Olympoksen pääjumalasta.

Kuolleen Medusan verta Pallas Athene puolestaan antoi lääketaidon jumalalle Asklepiokselle, minkä avulla jumala pystyi herättämään kuolleet eloon.

     *     *     *

Medusa oli yksi kolmesta hirviöstä, Gorgotista joista Medusa oli kuolevainen ja kaksi muuta Stheno ja Euryale kuolemattomia. (Medusa kuoli lopulta puolijumala Perseuksen katkaistua hänen kaulansa.)

Gorgotit olivat Forkyksen ja Keton tyttäriä. Kalanpyrstöinen Forkys kuului antiikin Kreikan jumalten 1. sukupolveen eli oli vanhempi kuin Olympoksen jumalat. Hän oli merenjumala Pontoksen ja Gaian poika. Keto oli yksi Forkyksen sisaruksista.

Forkys hallitse meren vaarat ja Keto puolestaan oli nämä meren vaarat ja sen kaikki tuntemattomat ja pelottavat käärmemäiset eliöt ja hirviöt.

     *     *     *

Euripideen näytelmässä Medusa auttaa titaaneja taistelussa Olympoksen jumalia vastaan ja jonka Pallas Athene surmaa. (Tämä on siis yksi teoria Medusan kohtalosta.)

Ovidiuksen "Muodonmuutoksien" mukaan kuvankauniilla Medusalla oli käärmeitä hiuksinaan Pallas Athenen kirottua hänet. Medusa oli näet maannut tämän temppelissä Poseidonin kanssa, joka oli himoinnut Medusaa tämän kultaisten hiusten takia, ja mustasukkaisuuttaan Pallas Athene muutti tämän kultaiset kutrit käärmeiksi.

Yleisempi uskomus Medusan kohtalosta oli siitä, että Medusan tappoi em. Perseus, jonka kuningas Polydektes lähetti noutamaan Medusan päätä häälahjaksi tyttärelleen Hippodameialle.

Perseus sai Pallas Athenelta kiiltävän kilven, jonka avulla hän voisi katsoa Medusaa kivettymättä itse, Hermes antoi sirpin ja nymfit varustivat hänet siivekkäillä sandaaleilla, laukulla ja Haadeen näkymättömäksi tekevällä kypärällä.

     *     *     *

Ongelmana Perseuksella oli, että Medusan silmiin ei saanut katsoa tai muuttui kiveksi. Perseus etsi gorgoteja katsellen kilpensä heijastuksen kautta ja tapasi heidät nukkumasta. Nopeasti hän leikkasi Medusan pään irti, ja kaulassa olevasta haavasta nousivat jättiläinen Khrysaor ja lentävä hevonen Pegasos. Jäljelle jääneet gorgotit aloittivat raivoisan takaa-ajon, mutta Perseuksen onnistui paeta kypäränsä avulla. Mukaansa ottaman Medusan pään hän antoi Pallas Athenelle, joka asetti sen kilpeensä (aigisis).

Linkit:

Gantz, T. Early greek myth. Vol 1. 1993, p. 20-22. 303-310, 428
Gordotit. Wikipedia - three sisters, one of them Medusa, who was mortal
Medusa. Wikipedia
Pegasos. Wikipedia
TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 403: Tolonin herääminen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti