lauantai 21. helmikuuta 2015

RUNO ON VAPAA. Osa 292: "Mythical Pegasus"Pegasosko kesytetty
se on legendaa se
ei ikinä

se-joka-on
Medusan ruumista-ja-verta

sille eivät edes Olympoksen jumalat
voi mitään

   -     -     -     -     -     -

PEGASOS (or Pegasus) was an immortal, winged horse which sprang forth from the neck of Medousa when she was beheaded by the hero Perseus. Pegasos was tamed by Bellerophon, a Korinthian hero, who rode him into battle against the fire-breathing Khimaira. Later, after the hero attempted to fly to heaven, the gods caused the horse to buck, throwing him back down to earth. Pegasos continued to wing its way to heaven where it took a place in the stables of Zeus.

(Theoi Project - http://www.theoi.com/)

Pegasos - constellation


   -     -     -     -     -     -

Olen miettinyt, miksi juuri Pegasos ja Khrysaor syntyivät Medusan ja merenjumala Poseidonin kanssakäymisen seurauksena.

Oliko kenties paikalla merkitystä? Tai tavalla jolla Poseidon otti nuoren kauniin neidon Pallas Athenen temppelissä?

Medusalla oli kaksi muuta sisarusta Euryale ja Stheino, jotka olivat hirviöitä ja kuolemattomia. Miksi Medusa ei ollut niin kuin sisarensa ja mitä merkitystä sillä oli Pegasoksen kannalta? Lisäksi Medusa - toisin kun sisarensa - oli alun perin nuori kaunis neito ennen kuin Pallas Athene muutti hänen samanlaiseksi kuin sisarensa.

Medusan kohtalo monella tavalla, eri tarinoiden kautta, näyttää kiertyvän yhden jumalan Pallas Athenen ympärille, joka selvästi vihasi Medusaa, mikä liittyy ainakin siihen, että hän viehätti hiuksineen Poseidonia, joka joko vapaaehtoisesti tai väkisin otti nuoren neidon hänen pyhässä paikassaan.

Koska Pallas Athene ei voinut suunnata vihaansa toiseen jumalaan, hän ilmeisesti suuntasi sen alhaisesti kuolevaiseen ihmiseen.

     *     *     *

Athenen ja Medusan tiet kohtasivat vielä kaksi kertaa myöhemmin ennen ja jälkeen Medusan kuoleman.

Kun Perseus - huijattuna - lähti hakemaan Serifoksen kuninkaan Polydekteksen tyttärelle Hippodameialle häälahjaa eli Medusan päätä, kuningas oletti, ettei Perseus selviä tehtävästään. Juonena oli, että Perseuksen kuoltua kuningas voisi naida miehen äidin Danaen.

Juoni ei onnistunut, sillä tunnetulla tavalla Perseus löysi Medusan Tartessoksen saarelta luolasta nukkumassa, ja hänen oli helpo leikata tämän pää irti.

Polydektes oli laskenut sinänsä oikein Perseuksen kyvyn suoriutua tehtävästä, mutta jumalat auttoivat miestä. Perseus sai Pallas Athenelta kiiltävän kilven, jonka avulla tämä voisi katsoa Meduusaa kivettymättä itse, Hermes antoi sirpin ja nymfit varustivat hänet siivekkäillä sandaaleilla, laukulla ja Haadeen näkymättömäksi tekevällä kypärällä.

Kun Perseus viilsi Medusan päätä irti, haavasta lehahti lentoon siivekäs valkoinen hevonen Pegasos ja samaan aikaan syntyi myös hänen jättiläisveljensä Khrysaor.

Sen sijaan että Polydektes olisi saanut Medusan pään se joutui jotenkin Pallas Athenen haltuun, jonka hän sijoitti kilpeensä. Vaikka Medusa oli kuollut, sen päätä ja silmiä saattoi käyttää kivettämään kohteensa. Medusan veri puolestaan teki ilmeisesti kuolemattomaksi, mitä ainakin lääketaidon jumala Asklepios pystyi käyttämään. Verta hän sai Perseukselta. Ja samasta verestä siis syntyi Pegasos...

     *     *     *

Mutta mitä Medusa ja hänen sisarensa loppujen lopuksi olivat? He olivat Olympoksen jumalia vanhempien, muinaisten meren jumalien Phorcyksen (Forkys) ja Ceton (Keto) lapsia, jotka olivat sisaruksia keskenään, joista Aiskhylos kertoo näytelmässään "Prometheus, sidottu", mikä ehkä selittää Medusan ja modernien jumalten välisen ongelmallisen suhteen. He olivat yksinkertaisesti eri sukupolvea...

Forkyksellä ja Ketolla oli paljon lapsia, joista suurin osa oli hirviöitä, mutta heidän lapsiaan olivat myös Homeroksen "Odysseuksesta" tutut seireenit, joiden kaltainen myös Medusa oli. Ja Medusan isovanhemmat olivat maanjumala Gaia ja isä merenjumala Pontos oli ilmeisesti Gaian oma lapsi.

Kenties Medusassa kiteytyy ylhäällä vuorilla asuvien ja maan sisällä / meren alla (?) asuvien jumalien vastakkaisuus? Mikä tulee esiin myös hänen lapsissaan Pegasoksessa ja Khrysaorissa. Toisen elementti on ilma niin kuin uusilla jumalilla, toisen maa niin kuin muinaisilla jumalilla ja ihmisillä.

     *     *     *

Veljesten Pegasoksen ja Khrysaorin suhde on mielenkiintoinen. Tarinankertojat eivät olleet erityisen kiinnostuneita Khrysaorista vaan vain Pegasoksesta.

Silti heidän tiensä yllättäen yhdistyivät, sillä ainakin joiden lähteiden mukaan sankari Bellerofron ja Khrysaor ovat samoja henkilöitä.

Veljekset toimivat tiiminä tappaen mm. Khimaira -hirviön, mutta sankarin hybris, halu päästä jumalien joukkoon Olympokselle, johti siihen että heidän tiensä erkanivat.

Zeus pudotti Bellerofronin Pegasoksen selästä ikuisiksi ajoiksi maahan - ja teki Pegasoksesta itsestään kuolemattoman taivaan tähdistön. Lisäksi Bellerofron pudotessaan vammautui niin, että joutui nilkuttamaan loppuikänsä.


Linkit:

Bellerofron. Wikipedia

Gantz, T. Early Greek myth. Vol. 1. 1993

Jumalten synty (Hesiodos). Wikipedia (jumalten sukupuu)

Hesiod, Theogony. (Koko teksti, vrt ed.)

Kerenyi, C. The heroes of the Greeks. 1997. Kirja

Khrysaor. Wikipedia

Parland, H. Khimaira.

Pegasos. Wikipedia

Pegasus. The constellation & horse of Zeus (viittaukset vamhimpiin tunnettuihin lähteisiin)

Metaforfooseja (Ovidius)Suom. 1998 (tunnetuin kertomus Pegasoksesta Rooman valtakunnan aikana)

Metamorphoses. Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti