sunnuntai 22. helmikuuta 2015

RUNO ON VAPAA. Osa 293: "Kalevala saa Halosta"

Ohjaaja Jari Halonen on ottanut lyyrisen "Kalevalan" varsin proosalliseen käsittelyyn 3-osaisessa TV-sarjassa "Kalevala – Väinämöisen uusi laulu" (2015), joka alkoi tänään TV1:ssä.

Katsoin 1. osaa lähinnä silmäillen, ja yrittäen hahmottaa millaisesta teoksesta oikein oli kyse, ja se osoittautui siinä mielessä varsin hankalasti lähestyttäväksi, että niin henkilöitä kuin juonteita tarinassa oli paljon. Katsomista ei helpottanut paljonkaan se, että tunsi Elias Lönnrotin "Kalevalan" - ja jos sitä ei tuntenut oli varmasti aivan hukassa.

     *     *     *

Tarina liikkuu kahdella aikatasolla nykyisyydessä ja myyttisessä menneisyydessä, joka sekin on rakennettu omaksi Halos-fiktiokseen. Siten kerronnallisia tasoja oli ainakin kolme, jos ajattelee, että taustalla on kuitenkin kansalliseepos.

"Kalevala" tuodaan, ehkei kovin taitavasti mutta kuitenkin, tähän päivään. Ratkaisu on ehdottomasti kiinnostava ja kannatettava, mutta siitä en ole varma, miten toimiva käsikirjoitus on. Ainakin toteutus on hieman kasarihenkinen ja tuo mieleen Kalle Holmbergin "Rauta-ajan" (1982).

JATKUU...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti