lauantai 7. helmikuuta 2015

Russell: "Muutostiloja" (1980)

Harvardin yliopiston tutkija tekee itsellään kokeita eristyskammiossa, joka aiheuttaa tunnetusti hallusinaatioita. Tehostaakseen ärsykkeettömän tilan vaikutusta hän käyttää vielä hallusinogeenejä. Yllätyksekseen mies huomaa jossain vaiheessa alkavansa taantua myös geneettisesti. (IMDb)

"Muutostiloja" (1980) on amerikkalainen tieteiskauhuelokuva, joka perustuu samannimiseen näytelmäkirjailija / käsikirjoittaja Paddy Chayefskyn romaaniin. Romaanin / elokuvan taustalla ovat puolestaan kuuluisat ns. sensoriseen deprivaatioon liittyvät John C. Lillyn tutkimukset, joissa hän kokeili psykoaktiivisten huumeiden kuten meskaliinin, ketamiinin ja LSD:n käyttöä. Elokuva huomioitiin mm. 'Academy Award' - ja 'Oscar' -ehdokkuuksilla musiikistaan. (Wikipedia)

     *    *    *

Kun näin tämän elokuvan ensimmäisen kerran 2-kymppisenä oli se samanlainen tajunnan räjäyttävä kokemus, kuin mitä huumeet olivat sen päähenkilölle tohtori Edward "Eddie" Jessupille (William Hurt). Viikkoja elokuvan jälkeen en ollut tavanomaisessa mielentilassa, ja se vaikutti vahvasti myös unimaailmaani.

Käänne Edwardin elämässä tapahtuu, kun hän lähtee tutkijakollegansa kanssa Meksikon Chihuahuaan ja osallistuu Hinchi -intiaanien riittiin, jossa hän tekee elämänsä tripin. Kohtaus tuo tietysti mieleen Jack Kerouacin "Matkalla" kirjan / elokuvan kohtauksen, jossa hän ja William S. Burroughs hieman samalla tavalla seikkailevat samassa maassa.

     *    *    *

Samalla kun Edward tekee kokeitaan ayahuasca -uutteella saa se niin hänen mielensä kuin kehonsa muuttumaan, missä siirrytään tieteisfantasian puolelle.

Aluksi Edward mielessään siirtyy yhä kauemmaksi ihmisen historiassa ja esihistoriassa, ja lopulta hän muuttuu fyysisesti omiksi esi-isikseeen - ja eräänä aamuna löytää itsensä eläintarhasta, jossa on tappanut ja syönyt yön aikana vuohen.

Mies haluaa nähdä kuinka pitkälle hän oikein voi päästä 'todellisen itsensä' etsimisessä, ja lopulta hän pääsee jonkinlaiseen alkutilan, jossa ei ole enää mitään elämää tai elämä on vasta syntymässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti