sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Thompson: "Lumikki" (2001)

"Lumikki" (2001) on amerikkalainen fantasia- ja seikkailuelokuva, jonka on käsikirjoittanut ja ohjannut Caroline Thompson ja tuottanut Hallmark Entertainment. Elokuva julkistettiin ennen USA:ta Euroopassa.

Elokuva perustuu perinteiseen saksalaiseen, Grimmin veljesten kokoamaan kansansatuun 'Lumikista' vuodelta 1812, mutta elokuvan tarina poikkeaa monissa suhteissa alkuperäisestä sadusta.

Elokuva sijoittuu kuvitteelliseen kuningaskuntaan ja kertoo Lumikki -prinsessan (Kristin Kreuk) tarinan, jonka hänen paha äitipuolensa kuningatar Queen Elspeth (Miranda Richardson) yrittää tappaa. Yrittäessään paeta pahaa kuningatarta metsän poikki Lumikki tunnetulla tavalla löytää itsensä 7 lyhytkasuisen miehen luota. Yhdessä he juonivat, miten saisivat kuningattaren kukistettua. (Wikipedia)

      *    *     *

Pidin tämän "Lumikki" (2001) -version alusta, sillä siinä kerrotaan 'Lumikki' -tarinan tausta epilogissa. Lumikin perhe ei - luojan kiitos - alun perin ollut kristillinen vaan aito eurooppalainen kelttiperhe. (Tässä saksalainen versio on täysi vastakohta! Isä lähtee alussa tappamaan pakanoita ristiretkellä!!)

Lumikin isän surun kyyneleet valuessaan maahan vapauttivat kuolleen sielun metsässä, jolla oli maaginen vaikutus. Isä sai esittää minkä tahansa toivomuksen - ja se toteutuisi. Hän ei varsinaisesti toivonut tulevansa kuninkaaksi, mutta ei pannut vastaankaan. Ja niin hänestä - zadam - tuli pienen kuningaskunnan päämies ja tyttärestään sessa.

Ja kun vaimo oli kuollut, isä halusi tietysti puolison rinnalleen. Tässä selvästi velhojen sukua oleva sielu käytti omaa harkintavaltaansa ja teki omasta rumilus-sisarestaan kauniin kuningattaren.

      *    *     *

Päätarina etenee niin kuin kaikissa 'Lumikki' -tarinoissa kohti kuningattaren tuhoa, mikä on hänen itsensä aiheuttama. Tälläkin kertaa kuningatar ikävistä tempuistaan ja murhayrityksistä huolimatta saa anteeksi. Asemansa hän harkitsemattomuuttaan kuitenkin menettää ja hänestä tulee sama vanha velho kuin ennenkin.

Lumikki saa karhuksi muuttuneelta prinssiltä lopuksi kunnon kielarin ja se jos mikä herättää hänet jäisestä arkustaan.

7 kääpiötä on kustomoitu elokuvan tekijöiden näköisiksi. Yksi heistä eli Torstai ei edes ole kääpiö vaan ennemmin jättiläinen. Ja niin kuin kaikissa 'Lumikki' -tarinoissa he ovat nuoren tytön tuki ja turva, kun kaikki muut suojaverkot pettävät.

      *    *     *

Caroline Thompsonin "Lumikissa" (2001) on monia kiinnostavia sivujuonteita, jotka pitävät nykykatsojan koukussaan. Kiinnostavaa ja luovaa on esimerkiksi peilien ja peilin sirpaleiden käyttö. Miehet jotka olivat saaneet kuningattaren peilistä sirun silmäänsä joutuvat maagisesti tämän valtaan. Kun siru luiskahtaa kuninkaan silmästä, hänestä tulee uhka narsistiselle kuningattarella, joka sulkee Lumikin isän peilin sisään, peilintakamaahan.

Kuningatar myös loogisesti yrittää vietellä Lumikin sulhoa, mutta huonolla menestyksellä. Ja tämä siksi muuttuukin karhuksi lasikuulan sisään, jonka metsän eläimet lopulta vahingossa vapauttavat.

Vanhoja venäläisiä ihmesatuja muistuttaa kohtaus, jossa Lumikki metsässä kohtaa valkoisen hevosen, jolla hän ratsastaa kääpiöiden luokse.

Traaginen virhe, hamartia eli myrkytetyn omenan syönti on tällä kertaa toteutettu siten, että kuningatar on tehnyt omenan toisesta puolesta valkoisen ja toisesta punaisen ja hän antaa Lumikille punaisen puoliskon.

Linkki:

Caroline Thompson: Snow White : The Fairest Of Them All (Complete Movie). YouTube

Lumikki. Kirjassa: "Satulinna. Sata eurooppalaista satua" (1990)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti