maanantai 16. helmikuuta 2015

Lindholm: "Kolmistaan" (2008)

"Kolmistaan" (2008) on suomalainen romanttinen draamaelokuva, jonka on ohjannut ja käsikirjoittanut Peter Lindholm. Katri Ylanderin "Kaikki nämä sanat" -albumin kappale 'Sirkus' toimi elokuvan tunnuskappaleena.

Elokuva kertoo ihastumisesta, rakkauden rajoista ja avioliitosta. Onnellista perhe-elämää vaimonsa Marian ja kahden lapsensa kanssa viettävä Tomi törmää sisustusliikkeenmyyjään Janitaan, joka ihastuu tietämättään varattuun mieheen. Tomi ja Janita aloittavat suhteen, ja pettämisen sijaan Tomi kertoo Janitasta vaimolleen. (Wikipedia)

     *    *     *

YLE TV1 KLO 22:30

     *    *     *

Viehättävä kuvaus kolmen ihmisen suhteesta, joka ei ole kliseinen kolmiodraama vaan jonkinlainen polyamorinen suhde.

Peter Lindholmin "Kolmistaan" (2008) -tarinassa on monia onnistuneita, tosin niukkoja kuvauksia eri aiheista. Esimerkiksi siitä miten ihastuminen vaikuttaa kokonaisvaltaisesti yhden päähenkilön Tomin (Kari-Pekka Toivonen) koko olemiseen. Ero ihastuksen kohteesta  Janitasta (Matleena Kuusniemi) saa hänet tuntemaan itsensä fyysisestikin sairaaksi. Suhde selvästi syvenee molemminpuoliseksi rakkaudeksi, mikä ei kuitenkaan estä häntä rakastamasta samalla tavalla vaimoaan.

Ero Janitasta ei ole ratkaisu Tomin ja hänen vaimonsa Marian (Liisa Kuoppamäki) suhteeseen. Vaimo jaTomi eivät halua eroa, eikä sitä halua myöskään Janita, joka haluaa tilaa itselleen eikä elää vain miehen kautta niin kuin aiemmissa suhteissaan.

Ainoa toimiva vaihtoehto tilanteessa on hyväksyä, että kolme ihmistä elää keskenään yhdessä sovittujen rajojen sisällä. Mikään ulkopuolinen taho ei voisi koskaan säännellä tällaista suhdetta ja miten se toimii vaan se on ihmisten oma asia.

Elokuva päättyy yhteiseen jouluun, jota kaikki kolme viettävät yhdessä ja seurueeseen kuuluvat lisäksi Marian ja Tomin lapset sekä veli perheineen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti