keskiviikko 11. helmikuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 413: "Karmivaa kirjoista eli Spine-tingling future on print"


Linkki:

Spine-tingling. Urban Dictionary

Selkäpiitä karmiva pelko, joka liittyy joko säikähtämiseen (esim. vaarallinen eläin uhkaa) tai sen kuulemiseen / tuntemiseen / näkemiseen, että joku lähestyy mikä saa aikaan puistatuksia kehossa.

     -     -     -     -    -     -

Kirjaston ehkä vajaimmin käytetty ja kallein palvelu on PressDisplay, jossa on satoja eri kielisiä lehtiä, joita ainakin Hämeenlinnan kaupunginkirjaston asiakkaat voivat lukea jopa kotoaan käsin. Tosin rajoitetusti, sillä lisenssejä on vain puoli tusinaa.

Uteliaisuuttani kokeilin, miten tavallisena tiistai-iltana tai oikeastaan yönä pääsen palveluun. Ja vaivattomastihan se kävi. Kirjastokortin numerolla pääsin parissa sekunnissa palveluun.

     *     *     *

En halunnut lukea mitään tiettyä lehteä vaan valitsin kohteekseni kaikki englanninkieliset lehdet ja tein haun sanoilla 'urban legend', mikä haku tuotti joukon hakutuloksia. Rajasin haun kuluvaan vuoteen.

     *     *     *

Toinen satunnaisesti poimimani artikkeli oli Scotland on Sunday -lehdestä. Sen On the Shelf -osastolla esitellään kirjoja.

Toimittaja Stuart Kelly on 8.2.2015 julkaissut esittelyn Naomi S. Baronin uudesta kirjasta otsikolla "Spine-tingling future on print" eli kirja käsittelee jotain karmivaa, joka liittyy kirjoihin ja on legendaa.

Kellyn juttu alkaa toteamuksella, että legenda koskee - kuvassakin näkyvän lapsen kaltaista - lasta, jolle on annettu tavallinen painettu kirja luettavaksi. Lapsi pyyhkäisee sormella kirjan poikki kuin käyttäen kirjaa iPadinä tai muuna tablettina ja on ihmeissään kun ei tapahdukaan mitään.

      *      *     *

"Totta tai ei, digi-natiivit saavat meissä aikaan ahdistusta. He ennemmin klikkaavat tabletin näyttöä kuin kääntävät kirjan sivua, selaavat sen sijaan että uppoavat sisältöön ja lataavat ennemmin kuin etsivät kirjan sivuille kätkettyä aarretta."

      *      *     *

Naomi S. Baronin kirjassa "Words On Screen" (2015) tutkitaan akateemisesti, onko e-kirjojen lukeminen todella niin erilaista kuin painettujen kirjojen lukeminen. Eroja lukukokemusten ja -tapojen väliltä löytyy, mikä ei ollut tietysti yllätys.

Kellyn mukaan Baronin kirja on muistutus mm. siitä, että ei Johannes Gutenberginkaan kirjapainokeksintö ole historiallisesti hirveän vanha ja tulevaisuus on mitä ilmeisimmin jollain tavoin digitaalinen.

Vaikka kohtalona on digitaalisten tekstien lukeminen, paperissa ovat vielä tänä päivänä etunsa. Esimerkiksi Leo Tolstoin "Sota ja rauha" -teoksen lukeminen mobiililaitteelta ja painettuna kirjana on hyvin erilainen kokemus. Älypuhelinta käytettäessä on kiusaus vain skippailla ja selailla kirjan sivuja. Painetun kirjan lukeminen on perusteellisempaa ja syvällisempää.

Kelly itse päätyy siihen, että e-kirjan lukeminen on mahtava lisä perinteiseen lukemiseen, sillä massiivisesta digitoidusta kirjasta on helppo jälkikäteen hakea haluamansa kohdat uudelleen luettaviksi.

2010-luvun opiskelijat ottavat vielä mieluummin käteensä painetun kirjan, jos kirjojen hinnoissa ei ole eroa. Todellisuudessa e-kirjat ovat paljon painettua halvempia, ainakin Amazon -kirjakaupassa. Painetun kirjan marginaaleihin voi tehdä kätevästi merkintöjä ja tietojen mieleenpalauttelu on vaivattomampaa, kun kirjaa voi selata käsissään.

Tilanne tulee kuitenkin muuttumaan, kun e-kirjat kehittyvät. Näin voi ainakin olettaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti