sunnuntai 15. helmikuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 418: "Mihin Suomi uskoo 2015?"


Omassa arjessa harvoin tulemme miettineeksi kuinka paljon pelkästään Suomessa on erilaisia uskonnollisia yhdyskuntia.

1980-luvun puolivälissä ilmestynyt Harri Heinon "Mihin Suomi uskoo?" oli hyvin valaiseva. Jo tuolloin Suomessa oli yli 50 virallista uskonnollista yhdyskuntaa.

Keskustelu julkisuudessa helposti kiertyy kirkon, puolueiden ja oikeuslaitoksen ympärillä vellovien aiheiden ympärillä. Todellisuus on kuitenkin paljon kirjavampi kuin viime vuosien naurettavat homo- ja lesbokeskustelut ym. antavat ymmärtää.

Ihmiset yksityiselämässään tekevät mitä kummallisempia ja yksilöllisempiä ratkaisuja. Joku nuori nainen päättää mm. taloudellisista syistä muuttaa homoystävänsä kanssa yhteen. Toinen nainen menee naimisiin yhden miehen kanssa, mutta on samaan aikaan suhteessa kahden miehen kanssa - ja lisäksi he kaikki asuvat yhdessä ja molemmat miehet ova isiä hänen lapsilleen.

    *     *     *

Itse pidin nuorisoasteelle 1990-luvun lopulla vapaavalintaisen kurssin "Moniuskontoinen Suomi" (1 ov), jolloin kartoitin kirjallisuuden ja netin kautta uskontojen kirjoa, mikä hämmensi. Uskonnollisiin yhdyskuntiin ei ehkä kuuluvat valtavasti ihmisiä mutta moninaisuus pelkästään kristillisen uskonnollisuuden sisällä oli hyvin laajaa. - Ennen oli vain luterilainen kirkko ja sen muutamat herätysliikkeet. Tätä taustaa vasten on ymmärrettävää, että virallinen kirkko on huolissaan asemastaan ja toisaalta uskonnollinen hajanaisuus vankistaa valtion kirkon asemaa enemmistöä kokoavana voimana.

Kun ihmisten uskonnollisuudessa ei ole mitään logiikkaa, sama ihminen voi saman kuukaudenkin sisällä haahuilla ateismista, äidinmaidossa saatuun uskonnollisuuteen sekä vaikkapa amerikkalaisen gurun Adyashantin oppeihin, joka on ollut yksi 2010-luvun nouseva guru.

    *     *     *

Itse en ole seurannut viime vuosina sitä, miten tällaiset uususkonnolliset liikkeet ovat esim. Suomessa levittäytyneet, mikä olisikin vaikea tehtävä kelle tahansa, sillä tuskin kukaan hallitsee tai voi hallita tätä kokonaisuutta ehkä Supoa lukuunottamatta.

Kirjallisuus - se mitä yleiset kirjastot hankkivat kokoelmiinsa ja mitä kirjakaupat myyvät - on yksi indikaattori siitä, missä mennään.

Kirjastoluokka 2 (eli uskonto) on ollut kirjaston vähiten lainattu aineistoryhmä. Muutama vuosi sitten ollessani lähikirjastossa töissä kartoitin oman kokoelman hyvin tarkkaan, ja niillä poistokriteereillä, jotka olivat käytössä, KAIKKI uskonnollinen kirjallisuus olisi tullut poistaa tästä kirjastosta.

No, en kuitenkaan ryhtynyt hävittämään näitä kirjoja, mutta tilanne hämmensi. Samaan aikaan huomasin, että koko kirjastolaitoksen sisällä on kuitenkin pieni ryhmä uskonnollista kirjallisuutta, joka oli hyvinkin suosittua. Esim. Eckart Tollen kirjat olivat tällaisia. Kirjoja ei välttämättä oltu sijoitettu luokkaan 2 vaan niitä oli sikin sokin muissa hyllyissä.

    *     *     *

Harding: "Mitä näet?"
(Kun et näe mitään.)
Jonkinlaisen kuvan tilanteesta antavat erilaiset web-sivustot, jonne on koottu yhteen tietoja erilaisista henkisistä johtajista ja guruista ym.

Tätä postausta tehdessäni tein yhden haun, mistä bongasin yhden tällaisen sivuston "Ratings of Spiritual Teachers" eli Shawn Nevins -niminen kaveri, uskonnollisen viihteen (?) suuurkuluttaja on rankkeerannut tällä hetkellä vaikuttavia suosittuja guruja ja heidän oppejaan. Hän on 20 vuotta seurannut alan kehitystä ja trendejä.

Suomalaisille tutut Jiddu Krishnamurti (2 tähteä) ja Eckhart Tolle sekä nouseva guru Adyashanti (3 tähteä) ovat listan keskikastia. Joten suomalaisilla on vielä petrattavaa henkisillä markkinoilla.

Nevinsin rankkeeraus näyttää tältä (tähtiä: * - *****):

5 - tähteä

Douglas Harding - The Headless Way
Ramana Maharshi
Richard Rose
Sri Nisargadatta Maharaj
Bernadette Roberts
Franklin Merrell-Wolff

4 - tähteä

Bob Fergeson
Bob Cergol
Linda Clair
Art Ticknor
Bart Marshall
Paul Hedderman
Gary Weber

3 - tähteä

Peace Pilgrim
Joseph Sadony
John Wren-Lewis
Bassui, Huang Po, and Foyan
Self-Knowledge Symposium
Paul Brunton
Vernon Howard
P.D. Ouspensky
Eckhart Tolle
Adyashanti

2 - tähteä

Alfred Pulyan
U. G. Krishnamurti
Suzanne Segal
Lama Ole Nydahl
John E. Davis II
Hubert Benoit
Metta Zetty
Wolfgang Bernard
Melvyn Wartella
Jed McKenna
Nick Roach
Sailor Bob Adamson
David Deida
Ken Wilber
Jiddu Krishnamurti
Eddie Traversa
Karl Renz
Isaac Shapiro
Bentinho Massaro

1 - tähti

The Finders
Mother Meera
Shantung Zuber, III
Supreme Master Ching Hai
John de Ruiter
Richard Moss
Andrew Cohen
David Hawkins
Pamela Wilson
Swami Premodaya

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti