lauantai 28. helmikuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 425: "Outoa ja oudompaa"

Tässä sitä nyt istutaan Kirjasto 10:n koneella - ja katsellaan ikkunasta ulos. Pienen ja viihtyisän kirjaston tyylikkäät hyllyt ovat täynnä lähinnä erilaista musiikkiaineistoa, mutta myös kaikkea muuta liikkuva kirjastoaineistoa.

Kirjasto 10 on ollut kuluneella viikolla kahteenkin otteeseen valtakunnan julkisuudessa, mikä on aika hyvin, jos se nyt on mikään .. menestymisen tai hyvyyden kriteeri.

Keskiviikkona hyvin vanha herrasmies palautti kirjastoon ruotsinkielisen kemian kirjan, joka oli ollut lainassa 80 vuotta. Kirja on samassa kunnossa kuin lainattaessa vuonna 1935. Sakkoa ei kirjastovirkailija kirjasta perinyt.

Ja niin ihmeellinen tämä maailma on, että kirja mitä todennäköisimmin löytää tiensä Kansalliskirjaston kokoelmiin ja kenties sen "Outojen kirjojen" -näyttelyyn tms.

     *     *     *

Samaisena päivänä Kirjasto 10 sai julkisuutta myös siitä, kun kiinteistön omistaja esti Suomen sarjakuvaseuran "Minä olen Charlie" - sananvapausnäyttelyn avaamisen kirjaston tiloihin, mitä ei varmasti ole sattunut sitten 1930-luvun. Menneisyyden haamut tuntuvat kummittelevan ydin-Helsingin kaduilla Kiasman ja Eduskuntatalon katveessa.

Olen suunnitellut juuri tänä lauantaina tutustuvani mm. tähän näyttelyyn ja käyvänä sitten tien toisella puolle Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) "Alien" -marathonilla. Tällainen kuntoilu on minulle juuri sopivaa. Kaikki Helsingin rautatieaseman vieressä.

     *     *     *

Täällä on uskomaton tunnelma. Kirjasto 10 ei todellakaan ole mikään hiljainen kirjasto ja täällä oleminen hyvin vapaamuotoista. Kahvia saa automaatista. Kirjaston toimintaperiaatteet muutenkin poikkeavat siitä, mitä ne ovat tavanomaisessa lähikirjastossa.

Lainoja ei voi uusia vaan ideana on, että kirja, lehti tai musiikkiäänite lainataan, luetaan ja palautetaan - hetken mielijohteesta tai tarpeesta. Myöskään varauksia ei voi tehdä. Kaikki aineisto on koko ajan läsnä asiakkaille - hetken aikaa lainassa.

Linkki:

Marju Järvinen. Kirjastoon palautettiin kirja 80 vuotta myöhässä. Helsingin Sanomat 26.2.2015

Kirjasto 10. HelMet

Marjut Tervola. Terroripelko selätti sananvapausnäyttelyn Helsingissä. Yle / Kulttuuri 26.2.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti