sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Wachowski & Tykwer: "Pilvikartasto" (2012)

Tutkimusmatka siihen, miten yksilön pienimmätkin teot voivat vaikuttaa dramaattisesti toisten ihmisten menneisyyteen, nykyisyyteen ja tulevaisuuteen. Miten tappaja muuttuu sankariksi, hyväntahtoinen teko johtaa lopulta vallankumoukseen. (IMDb)

"Pilvikartasto (2012) on Wachowskien ohjaama saksalainen draama/tieteiselokuva, joka perustuu vuonna 2004 julkaistuun David Mitchellin romaaniin "Cloud Atlas". Elokuvaan sisältyy kuusi eri tapahtumalinjaa, jotka sijoittuvat eri aikakausiin.

4 vuoden tuotannon aikana projektia kohtasi useat taloudelliset vaikeudet, mutta lopulta yksityiset tahot lahjoittivat 102 miljoonaa dollaria, tehden elokuvasta yhden kalleimmista indie-elokuvista.

Elokuva on kohdannut paljon erilaista kritiikkiä, ja se on päätynyt useille listoille sekä huonoimmista että parhaimmista elokuvista. (Wikipedia)

     *     *     *

TÄNÄÄN NELOSELTA KLO 21:00

     *     *     *

Niin indie-elokuva kuin tämä onkin mustavalkoinen länsimainen väkivaltaanpakottamisfilosofia tätäkin vaivaa. Elokuva on aivan liian pitkä ja vaivalloisesti kertakatsomisella aukeava, ja olisi ollut ehkä syytä jakaa esimerkiksi trilogiaksi.

Täyteenladattu piilouskonnollista paskaa, melkein joka rivin väliin.

Visuaalisesti elokuva, niin kuin Hollywood-elokuvatkin lähes aina, oli toteutettu kiitettävällä tavalla.

     *     *     *

Kuusi tai oikeastaan seitsemään eri aikakausiin sijoittuvaa lyhyttä episodia linkittyy eri tavoin elokuvassa toisiinsa. Allegorisesti elokuvan on kai tarkoitus kertoa, mihin ihmiskunta lopulta apokalyptisesti ajautuu.

Elokuvan filosofia ontuu pahasti jatkuvan, äärimmäisen väkivallan takia, joka vesittää kaikki muut teot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti