maanantai 9. maaliskuuta 2015

Antoni: "Isoäitini eroottiset kansantarinat" (2001)

Näissä tarinoissa metsästetään kultaa, onnea, naisia ja vähän kaikkea muutakin – kaikin mahdollisin ja mahdottomin, luvallisin ja luvattomin keinoin. Vahvat ja vielä vahvemmat naiset pyörittävät sirkusta, jossa pellenkin osaan joutuvat karismaattiset miehet, kuten Kentuckyn eversti, Tansanian Paholainen ja Tshakatshakarin Kuningas.

Raaka todellisuus ja kertojana toimivan 96-vuotiaan isoäidin mielikuvitus lyövät kättä huimalla tavalla. Viimeistään tästä kirjasta selviää sekin, kuka oikeastaan ratkaisi toisen maailmansodan. Ja miten
. (Takakansi)

      *      *     *

Sattumalta kirpputorilta löytämäni Robert Antonin kirja "Isoäitini eroottiset kansantarinat" (2001) osoittautui yhdeksi parhaimmista kirjoista, joita olen koskaan lukenut.

Tarinat joita isoäiti kertoo lapsenlapselleen Johnnylle ovat oikeastaan suullista kansanperinnettä, suullista kerrontaa, joka on tekstualisoitu. Siksi näitä on jopa vaikea lukea nopeasti ja sujuvasti. Ne pitäisi lukea itselleen tai mieluummin toisille ääneen.

Isoäidin tarinoista paistaa läpi hulvaton, joskus liiankin liioitteleva mielikuvitus, jota tietysti ruokkivat kuulijan reaktiot siitä mitä on kerrottu. Isoäiti pistää vähän paremmaksi kuin edellisellä kerralla. Usein Johnny on kuullut tarinat jo moneen kertaan, mutta haluaa kuulla ne yhä uudestaan.

Tunnistettavia kansantarinoita / nykytarinoita löysin kirjasta 3-4, kaikkia en välttämättä tunnistanut. Esim. Kentucky Fried Chicken -pikaruokapaikkaan liittyvä legenda siitä, miten ihmisille on kanan sijaan joskus syötettykin herkullisia rottia. Toisessa legendassa kerrotaan, miten kala luikahtaa nuoren naisen vaginaan ja alkaa asustella siellä sekä tarina apinapojasta, jolla tässä versiossa on apinan häntäkin.

Hienoin tarina on kuitenkin suurikokoisesta naisesta, varsinaisesta amatsoonista, joka panee miehiä järjestykseen. Nainen käy päivittäin kylpemässä joessa ja saa niin miehet kuin naiset sekaisin kauneudestaan. Samankaltainen tarina on tuttu myös suomalaisesta kansanperinteestä, jota mm. Eino Leino ja Jyrki Vainonen ovat käyttäneet omien tarinoidensa pohjana samalla tavalla kuin tässä Johnnyn 96-vuotias isoäiti.

JATKUU...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti