tiistai 3. maaliskuuta 2015

Becker: "Good bye Lenin!" (2003)

Suojellakseen koomasta toipuvaa äitiään shokilta nuorimies jättää kertomatta hänelle, että hänen tuntemaansa Itä-Saksaa ei ole enää olemassa. (IMDb)

"Good bye Lenin!" (2003) on Wolfgang Beckerin ohjaama saksalainen tragikoominen elokuva, joka on nähty usein osana nostalgia-huumaa. Sen pääosissa olivat Daniel Brühl, Katrin Saß, Tšulpan Hamatova, Maria Simon ja Florian Lukas. Elokuva oli menestys ympäri maailmaa ja on saanut useita palkintoja. (Wikipedia)

     *      *     *

Eletään vuoden 1989 syksyä Itä-Berliinissä. Itä-Saksan (DDR) hallinnon / hallituksen vastaiset mielenosoitukset ovat alkaneet, ja vaaditaan niin Berliinin muurin purkamista kuin koko järjestelmän muuttamista toisenlaiseksi.

Päähenkilön Alexin äiti Christiane on kannattaa kansandemokratiaa ja uskoo, että siitä on mahdollista tehdä aina vain parempi ja ihmiskasvoisempi. Alex sen sijaan on mukana mielenosoituksessa, jossa vaaditaan nopeita muutoksia. Mielenosoittajien reitti kulkee aina muurille asti.

Juuri kun mielenosoittajat muurilla kohtaavat heidän kulkuaan estävät poliisit, Alexin äiti sattuu kulkemaan matkalla kommunistieliitin juhliin ohi paikan, jossa Alexia otetaan kiinni ja heitetään kuorma-auton lavalle.

Christiane järkyttyy näkemästään niin, että saa sydänkohtauksen - ja Alex sisarensa Arianen kanssa alkaa hoivata koomaan joutunutta äitiä. Kuukaudet kuluvat ja 8 kuukauden kuluttua Christiane äkkiä herää tietämättä, mitä hänen ympärillään on tapahtunut.

     *      *     *

Ennen muuta Alex haluaa suojata äitiään ja ei halua, että sisar Ariane, naapurit, ystävät ja työkaverit kertovat Christianella viime kuukausian muutoksista - ja varsinkaan sosialismin romahtamisesta Itä-Saksassa.

Alex keksii monia nerokkaita ratkaisuja, joilla hän pitää yllä illuusiota siitä, että mitään muutosta ei ole tapahtunut. Hän mm. ystävänsä kanssa alkaa tehdä uskottavia feikki-TV-ohjelmia, joissa kerrotaan mihin suuntaan Alex olisi halunnut kehityksen DDR:ssä kulkevan. Se mitä Alex ystävänsä kanssa kertoo uutisina olisi - mielenkiintoista kyllä - voinut olla vaihtoehtoinen suunta, johon tapahtumat olisivat voineet lähteä kehittymään, mutta niin ei kuitenkaan käynyt.

     *      *     *

Lopulta Alexin tyttöystävä Lara, joka on sairaalassa töissä, minne Christiane toistamiseen joutuu, kertoo äidille totuuden. Alex ei kuitenkaan saa tietää äidin tietävän totuutta vaan hän tekee vielä yhden loistavan dokumentin kuvittelemastaan tulevaisuuden Itä-Saksasta.

Äiti ei paljasta Alexille tietävänsä, miten asiat ovat - mitä hän oli epäillyt jo jonkin aikaa. Hän katsoo ihailevasti poikaansa Alexia, ja miten paljon hän oli nähnyt vaivaa voidakseen ruokkia illuusiota elinvoimaisesta DDR:stä.

Christianen sydän on heikko, eikä se kahden kohtauksen jälkeen kestä enää kolmatta vaan eräänä yönä hän vain kuolee pois. Koska yhdistyneessä Saksassa lain mukaan tuhkaa ei saa levittää ilmaan, mikä oli äidin tahto, Alex ampuu itse tekemällään raketilla tuhkat taivaalle, millä tavalla ne leviävät laajalle alueelle.

Alexin elämän suuri sankari oli (ollut) ensimmäinen avaruudessa käynyt (itä)saksalainen kosmonautti Sigmund Jähn. Ja hän oli poikana harrastanut itsekin rakettien rakentamista. Ampumalla voimakkaan raketin taivaalle hän symbolisesti rikkoo uuden yhdistyneen Saksan lakeja - samalla tavalla kuin hän mielenosoituksessa oli toiminut DDR:n lakeja vastaan. Kriittisyys ja kapinamieli olivat säilyneet niin Alexilla kuin monilla muillakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti