sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Buñuel: "Los Olvidados - säälikää heitä" (1950)

Ryhmä nuorisorikollisia elää väkivaltaista ja rikosten täyttämää elämää ankeissa Mexico Cityn slummeissa. Nuoren Pedron moraali häviää vähitellen kokonaan osana ryhmää. (IMDb)

"Los Olvidados - säälikää heitä" (1950) on meksikolainen elokuva, jonka on ohjajnnut Luis Buñuel. Käsikirjoituksen Buñuel teki yhdessä Jesús Camachon kanssa ja saivat hyväksytettyä sen meksikolaisella tuottajalla Óscar Dancigersilla.

Elokuva liittyy sosiaalisen realismin perinteeseen, vaikka siinä on Buñuelille tyypillistä surrealismia mukana. Vuonna 1951 elokuva voitti palkinnon parhaasta ohjauksessa 'Cannesin elokuvafestivaaleilla'. (Wikipedia)

    *     *     *

Vaikuttava ja koskettava kuvaus Pedrosta ja muista kaduilla asuvista pojista. Pedrolla ovat omat - loistavatkin tilaisuutensa - saada jopa ammatillista koulutusta, mutta hän onnistuu tyrimään ne.

Pedroa kiinnostavampi hahmo on oikeastaan toinen poika Jaibo, joka on kenties jengin älykkäin, mutta käyttää älyään koko ajan kyseenalaisella tavalla mm. tappaa toisen pojan Juliánin ja varastaa Pedrolta 50 pesoa, minkä takia Pedro joutuu jättämään koulun kesken.

Pedron kohtalo on kai lähinnä surullinen, sillä samalla tavalla kuin Jaibo tappoi Juliánin hän tappaa myös Pedron. Molemmissa tapauksissa kostoksi siitä, mitä toinen on tehnyt hänelle. Silmä silmästä ja hieman päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti