tiistai 10. maaliskuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 115 -

CC by  Mimmi Lithen - Carpe Diem
Eileniltaisen Yle TV1:n MOT-dokumentin otsikkona oli "Muistisairas yksin kotona" (2015). Mitään uutta ja yllättävää ei ohjelmassa esitetty, mutta se vahvisti niitä kauhuvisioita ja epäilyksiä, joita vanhushuollon suhteen on esitetty - ja mitä poliitikot eivät halua ottaa tosissaan.

Esimerkkejä oli poimittu kahdesta Suomen mittakaavassa suuresta kaupungista Lahdesta ja Vantaalta. Tapaukset osoittivat, mihin suuntaan SOTE-uudistus ym. muut 'uudistukset' ovat Suomea viemässä. Kodeista on tulossa massiivisia 1-henkilön keskitysleirejä.

Ohjelmassa muistisairas vanhus oli - tosin ilmeisen vahingon seurauksena - yksin kotona neljä päivää pimeässä huoneessa, syömättä ja juomatta omissa paskoissaan. Eikä se tuntunut kovin paljon hetkauttavan Vantaan kaupungin vanhushuollosta vastaavaa virkamiestä. Pokka piti.

Ongelmat ovat kunnallisen hoivatyön prosesseissa ja aukollisissa ketjuissa. Palvelujen saatavuutta kaikissa tilanteissa ei ole varmistettu.

Lisäksi aikaa yhtä ihmistä kohden on liian vähän - aika turhaantuu kulkemiseen paikasta toiseen. Palveluasunnoissa ja -laitoksissa tätä ongelmaa ei ole, ja huonokuntoisille vanhuksille laitos onkin ehdottomasti parempi - tai ainakin halvempi ja ainoa realistinen vaihtoehto.

Laitoksia on kuitenkin viime vuosina vaivihkaa säästösyistä purettu, mitä ei voi kuin ihmetellä. Mitä porvarillisesti ajattelevien poliitikoiden päässä oikein liikkuu? Ennen muuta ihmettelen naisia ja naisjärjestöjä, jotka eivät tietoisesti aseta edes omissa varjobudjeteissaan esim. armeijaan meneviä miljardeja ennemmin omien vanhempiensa ja isovanhempiensa hoivaan  - ja naisten palkkoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti