sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 118 -

CC by  Mimmi Lithen - Carpe Diem
Länsimaisen, suomalaisen yhteiskunnan ihmiset elävät monessa suhteessa paradoksaalisessa tilanteessa.

Varallisuutta maassa on enemmän kuin koskaan aiemmin. Silti sellaiset ääri-ilmiöt, jotka helposti mielletään kehittyviin yhteiskuntiin, yleistyvät. On esimerkiksi monia aiemmin itsestäänselvinä pidettyjä asioita, joihin ei enää olekaan varaa.

Koulutus ja sivistys ei vaikuta suoraviivaisesti niinkään yksinkertaisiin asioihin kuin siihen, miten ihmiset suhtautuvat toisiinsa. Tasa-arvo on johtanut mm. siihen, että monilla aloilla miehistä on naisvaltaisissa yhteisöissä tullut kiusattuja, mistä ei kai ole vielä koskaan julkisesti puhuttu tai kukaan ei ole sanonut sitä ääneen.

      *     *    *

Kotikatsomon Akseli Tuomivaaran elokuva "Satanen" (2014) käsittelee kiusaamis-aihetta klassisen koulukiusaamisen kautta. Kiusattuna on aluksi nössö poika ja pääasiallisena kiusaajana tyttö. TV-elokuvan 1. osa näytettiin tänään sunnuntaina klo 21:05 TV1:ltä.

Kiusaaminen voi äärimmillään johtaa mm. siihen, mitä tapahtui Jokelassa ja Kauhajoella. Tätä aihetta puolestaan käsittelee Riihimäen nuorisoteatterin Essi Rönnkvistin ohjaama tuore näytelmä "Bang bang - you're dead" (2015). Näytelmä perustuu amerikkalaisen William Mastrosimonen käsikirjoitukseen ja sen taustalla ovat ensimmäiset vuosituhannen vaihteen tragediat USA:ssa.

      *     *    *

Tuomivaaran ohjaamassa ja Paula Monosen käsikirjoittamassa näytelmässä rikkaan perheen poika Aaro saa satasella käännettyä asetelman kannaltaan toisinpäin. Hän maksaa kiusaajalleen Emilialle siitä, että tämä hakkaa heidän yhteisen kiusaajansa Teemun. Ja 1. osa päättyy siihen, että Emilia bileiden jälkeen hujauttaa Teemua pullolla päähän niin, että tämä menettää tajuntansa. Aaro ja Emilia jättävät kiusaajansa maahan makaamaan.

Asetelmaa mutkistaa se, että Aaron ja Teemun perheet ovat ystäviä keskenään. Ja Aaro perheineen on vastikään muuttanut paikkakunnalle, jossa Aaro on aloittanut yläasteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti