keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Castaneda: "Tarinoita voimasta" (1982)

TULEE TÄHÄN!

Carlos Castanedan ensimmäinen suomeksi ilmestynyt teos "Matka Ixtlaniin" oli monelle lukijalle hyvin tärkeä elämys, avasihan se portit don Juanin maailmaan, intiaanien ikivanhan tiedon tielle. "Tarinoita voimasta" vie tällä tiellä pitemmälle. Uudet häikäisevät ulottuvuudet paljastuvat sille, jolla on avoin mieli. (Takakansi)

     *     *     *

Arvostelevassa kirjaluettelossa Kerttu Manninen teki Castanedan kirjasta aikalaisarvion:

"Perulais-amerikkalaisen antropologin Castanedan intiaaniuskomuksiin ja mystisviritteiseen elämänfilosofiaan rakentuva teos "Matka Ixtlaniin" on pitkään lumonnut lukijoitaan. Tässä jatkoteoksessa yaqui-heimoon kuuluva intiaanivanhus Don Juan ja yhtä salaperäinen henkilö don Genaro jatkavat Castanedan kasvatusta irroittamalla häntä tavanomaisen elämän totunnaisuuksista ja laajentamalla hänen tajuntaansa yhä uusiin ulottuvuuksiin milloin veijarimaisesti kujeillen, milloin taas suoranaisen opetuksen keinoin. 

Tämäkin teos on hämäävän runsasantinen niin elämänfilosofialtaan kuin fabulointinsa vuolauden suhteen. Soturikasvatukseen liittyvä elämänviisaus sisältää näiden kirjojen kenties helpoimmin vastaanotettavan annin, kun taas muuhun tarinointiin sisältyy myös sangen hämmentäviä ja kenties hämääviäkin osuuksia, joiden tulkinta ei ole suinkaan helppoa. Kirjan lopussa Castanedan opettajat jättävät oppilaansa tulemaan toimeen itsekseen ja sen kasvatuksen saaneena, joka heidän on ollut mahdollista antaa." (Kirjasampo.fi)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti