keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Dahl: "ANNOK IPLIK" (1993)

Herra Hapuli on rakastunut rouva Hopiaan. Rouva Hopian sydämessä ei ole kuitenkaan tilaa muille kuin kilpikonna Allulle. Miten herra Hapuli ikinä voisi kukistaa moisen kilpailijan?

Voittaakseen rouva Hopian rakkauden herra Hapuli keksii ovelan juonen ja hankkii tusinoittain kilpikonnia. Palkitaanko herra Hapulin kärsivällisyys? Entä miten Allun käy?

"ANNOK IPLIK" (1993) on hauska ja epätavallinen rakkaustarina. (Takakansi)

     *     *     *

Tätä kirjaa ei olisi voinut kirjoittaa, jos herra Hapuli ja rouva Hopia eivät olisi asuneet juuri sillä tavalla naapureina kuin he asuivat: Hapuli yläkerrassa ja Hopia heti hänen alapuolellaan.

Herra Hapuli näet saattoi stalkata yläkerrasta sitä, mitä rouva Hopia alakerrassa teki - halaili ja hyväili konnaansa, mistä mies oli mustasukkainen.

     *     *     *

Eräänä päivänä jutellessaan taas kerran parvekkeelta toiselle, sillä he tapasivat toisiaan vain parvekkeen kautta, herra Hapuli keksi juonen.

Rouva Hopia halusi, että kilpikonna olisi isompi, paljon isompi kuin Allu oli. Joten herra Hapuli keksi tai'an, jonka avulla Allun sai isommaksi. Tai ainakin rouva Hopia uskoi herra Hapulin loitsuun, joka tuntui tehoavan.

     *     *     *

Asia oli kuitenkin niin, että herra Hapuli salaapäin parvekkeen kautta pitkällä tekokädellä tms. onki kilpikonnan omalle parvekkeelle - ja viikottain vaihtoi sen aina vähän suurempaan.Kilpikonniahan sai eläinkaupasta. Eikä rouva Hopia aluksi huomannut mitään eroa. Vasta kun Allu ei enää mahtunut parvekkeella olevaan mökkiinsä Hopia huolestui.

Nyt hän äkkiä halusikin, että Allu olisi vähän pienempi. Jälleen herra Hapuli auliisti suostui auttamaan rouvaa ja antoi hänelle toisen loitsun, joka vaikutti kilpikonnaan pienentävästi.

Ja kas kummaa! Allu pienentyi niin paljon, että mahtuu taas mökkiinsä.

     *     *     *

Kilpikonnan - tai sen muutostilojen kautta - naapurukset tutustuivat toisiinsa. Ja jo heti ensitapaamisella, muuta kuin parvekkeen kautta, päättivät mennä naimisiin. Sitä ennen herra Hapuli tosin vaivihkaa myi pois muut kilpikonnat, jotta hänen juonensa ei olisi ikävällä tavalla paljastunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti