maanantai 2. maaliskuuta 2015

Jeunet: "Amélie" (2001)

Amelie on naivi ja viaton pariisilaistyttö, jolla on oma käsityksensä siitä millä säännöillä maailmassa pelataan ja miten ihmisiä tulee palkita ja rangaista.

Erään kerran nuorena aikuisena hän päättää auttaa ympärillään olevia ihmisiä, millä tavalla hän keksii mitä on rakkaus. (IMDb)

"Amélie" (2001) on ranskalainen romanttinen komedia, jonka on ohjannut Jean-Pierre Jeunet. Elokuvan pääosassa näyttelevä Audrey Tautou esittää pariisilaista tarjoilijatarta Amélieta, joka ottaa elämäntehtäväkseen kylvää onnenkipinöitä ympärilleen. Muissa rooleissa näyttelee muun muassa Mathieu Kassovitz miehenä, johon ujo Amélie rakastuu.

Amélie on saanut useita palkintoja ympäri maailmaa ja oli myös ehdokkaana viidessä Oscar-sarjassa, muun muassa parhaasta käsikirjoituksesta ja parhaasta kuvauksesta. (Wikipedia)

      *     *      *

Elokuvan tekee suomalaisille juuri tällä viikolla, ensi keskiviikkona ajankohtaiseksi se, että elokuvamusiikin säveltäjä-muusikko Yann Tiersen konsertoi 4.3. Kulttuuritalolla.

Amélie sekä henkilöhahmona että elokuvana on yksi vuosituhannen vaihteen viehättävimpiä, eikä vähiten pääosan esittäjän Audrey Tautoun takia.

"Améliessa" (2001) on monta tarinaa sisäkkäin. Sen voi lukea mm. rakkaustarinana, kun Amélie erään kerran kohtaa kahvilassa, jossa on töissä, Nino Quincampoix nimisen miehen.

      *     *      *

Amélien elämän suurin käänne on kenties kuitenkin se, kun hän eräänä aamuna kuulee Walesin prinsessan Lady Dianan kuolleen liikenneonnettomuudessa Pariisissa. Ehkei niinkään tapahtuman itsensä takia vaan mihin hämmennys johtaa. Amélie löytää kylpyhuoneensa seinäkaakelin sisältä pikkupojan aarrekätkön vuosikymmenten takaa: peltilaatikon jossa on mm. valokuva urheilijasta, leluauto ja polkupyörä, mikä saa nuoren naisen mielikuvituksen liikkeelle niin, ettei hän pysty nukkumaan seuraavana yönä.

Amélie ryhtyy ujoudestaan huolimatta salapoliisiksi, ja onnistuu selvittämään salaperäisen laatikon omistajan, jolle hän vaivihkaa toimittaa tämän aarteen takaisin. Vastapäisen kaupan omistajan äidiltä hän sai tietää, että mies on Dominique Bredoteau. Nimi on kuitenkin väärinkirjoitettu ja naapurin Lasimies eli Raymond Dufayel kertoo nimen olleen Bretodeau eli 'd' ja 't' vaihtavat paikkaansa.

Saatuaan oikean nimen Amélie soittaa miehelle ja tämä löytää aarteensa puhelinkopista ja on syvästi liikuttunut. Amélie katsoo tapahtumaa piilopaikastaan ja on tyytyväinen itseensä. Tämän jälkeen mies menee sattumalta samaan kahvilaan, jossa Améliekin on ja kertoo tapahtumasta. Jälkikäteen Amélie pitää hetkeä täydellisenä ja hän haluaa rakastaa koko maailmaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti