lauantai 7. maaliskuuta 2015

Kaurismäki: "Calamari union" (1985)


"Calamari Union" (1985) on Aki Kaurismäen toinen pitkä elokuva, jossa esiintyi näyttelijöiden lisäksi tunnettuja rockmuusikoita. Elokuva on mustavalkoinen.

Elokuvassa viisitoista Frank-nimistä miestä ja yksi Pekka lähtee vaeltamaan Kalliosta Eiraan. Suurin osa kuolee matkalla, osa jää muuten sille tielleen ja kaksi viimeistä yrittää soutaa lopuksi Eestiin. (Wikipedia)

      *     *     *

YLE TEEMA KLO 21:18

      *     *     *

Tämä on yksi aikansa riemastuttavimpia elokuvia, jollaista ei osannut odottaa, kun sitä alkoi katsoa. Sitten kun Aki Kaurismäki teki samalla tyylillä joukon muitakin, ei se tuntunut enää yhtä purevalta.

"Calamarin unionin" nerokas oivallus oli tehdä yhtä lukuunottamatta kaikista päähenkilöistä 'Men in Black' -tyylisiä frankejä, joilla on elämässään yksi suuri päämäärä, joka ylittää kaikki muut - päästä Eiraan.

Eiraan pääseminen ollut ollenkaan helppoa, sillä mm. kaksi frankeistä kuolee naisten brutaalisti tappamina hieman samaan tapaan kuin 10 vuotta myöhemmin Anja Kaurasen "Pelon maantieteessä" (1995). Yksi frankeistä kuolee keskisessä nahistelussa, yksi hukkuu kolera-altaaseen jne. Lopulta Eira jää saavuttamatta väkivaltaisessa kaupungissa Helsingissä.

Huumorin ja vähäeleisen tapahtumattomuuden taakse kätkeytyy toinen puoli totuutta. Esim. se että väkivalta voi olla hyvin passiivista, mitä se naisilla usein on, mikä vain satunnaisesti purskahtelee väkivaltaisina tekoina.

      *     *     *

Gangsterimaisessa maailmassa kasinotalouden keskellä, mitä sanaa tuonaikaisesta taloudesta käytettiin, ihmisen henki ei ole juuri minkään arvoinen, eikä yhden frankin kuolemaa jäädä märehtimään ja ihmettelemään. Niitähän riittää.

Frankit eivät ole järin työintoisia, vaikka tietävät, että kapitalismi pyörii työn ympärillä, minkä vastapainona on juopottelu.

Vaikka frankit suorastaan epätoivoisesti yrittävät päästä työläiskaupunginosasta Kalliosta hienostokaupunginosaan Eiraan, eivät he selvästi kovasti usko pääsevänsä perille vaan tärkeintä on se mitä matkalla tapahtuu, niin kuin elokuvassakin.

Frankit ovat tiivis yhteisö, porukka, joka pitää huolta toisistaan, kun sille päälle sattuu. Yhdessäoleminen ja päämäärään pääseminen on tärkeää. Yksin Eiraan ei haluta mennä .. tosin poikkeuskin löytyy.

Tunnettujen 80-luvun näyttelijöiden ohella joukossa on koko joukko tunnettuja musiikintekijöitä kuten Tuomari Nurmio, Dave Lindholm, Timo Eränkö & Markku Toikka, Sakari Kuosmanen, Pate Mustajärvi, Mato Valtonen ja Martti Syrjä. Sittemmin suuren suosian saaneita näyttelijöitä ovat mm. Kari Heiskanen, Pirkka-Pekka Petelius, Kari Väänänen ja ennen muuta Euroopan parhaaksi näyttelijäksi valittu Matti Pellonpää. Naisia on vähemmän mm. Heinäsirkka, Mari Rantasila sekä Hannele Lauri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti