maanantai 2. maaliskuuta 2015

Kirtadze: "Älä hengitä" (2014)

Georgialainen 4-kymppinen mies Levan odottaa pääsyä magneettikuvaukseen (MRI). Hän haluaa tietää, miksi hänen olkapäätään särkee. Mies on hermostunut. Lähtiessään sairaalasta hän ei ole enää sama mies. Hänen ahdistuksensa leviää nopeasti vaimoon ja hyvää tarkoittaviin ystäviin. 

Kaikki keksivät, minkä ehtivät neuvoja miehelle, ja itse kukin ehdottaa niin maagisia keinoja kuin monenlaisia asiantuntijoita. Pian Levanin säästöt ovat ehtyneet. Hän on peloissaan työnsä, terveytensä ja vaimonsa puolesta, joka on alkanut tulla aina vain myöhemmin kotiin. Mutta äkkiä kuin tyhjästä kaikki kääntyy hyväksi. (IMDb)

"Älä hengitä" (2014) on ranskalainen Nino Kirtadzen ohjaama draamaelokuva. Elokuva on valittu näytettäväksi 'Toronton kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla' (2015). (Wikipedia) Elokuva nähtiin vähän aikaa sitten Helsingin 'Docpoint' (2015) -dokumenttielokuvafestivaaleilla.

      *      *      *

TÄNÄÄN YLE TV 1 KLO 21:30

      *      *      *

Ajatuksia herättävä dokumenttielokuva 45-vuotiaasta Tbilisissä asuvasta korkeasti koulutetusta miehestä Levanista, joka alkaa pelätä kuolemaa. Hän saa harmittoman kystan olkaniveleensä, minkä jälkeen hänen mielensä järkkyy.

Hän ei luota lääkäreihin, eikä saa mielestään riittävää apua muualtakaan. Elämä hajoaa vähitellen yhä enemmän, eikä hän pysty käymään töissä ja hoitamaan laskujaan sekä suhdettaan vaimoonsa Irmaan.

Mies jää lopulta joksikin aikaa aivan yksin itsensä kanssa, ja hän ryyppää ja nukkuu autoromussa. Kaikki alkaa kuitenkin muuttua vähitellen taas paremmaksi. Hän saa mielensä hallintaan vaimon raskauden, synnytyksen ja lapsen kautta. Enää ei tarvitse eikä voi kiinnittää huomiota vain itseensä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti