lauantai 28. maaliskuuta 2015

Koepp: "Salainen ikkuna" (2004)

Kirjailijalle vieras mies syyttää tätä plagioinnista, mikä johtaa siihen, että kirjailija joutuu vainon kohteeksi oikeuden nimissä. (IMDb)

"Salainen ikkuna" (2004) on Stephen Kingin novelliin "Salainen ikkuna, salainen puutarha" perustuva jännityselokuva. Elokuvan on ohjannut ja käsikirjoittanut David Koepp. Pääosia esittävät Johnny Depp, John Turturro ja Maria Bello. Salainen ikkuna on Koeppin esikoisohjaus. (Wikipedia)

     *     *     *

TÄNÄÄN 6:LTA klo 23:00

     *     *     *

Erittäin pirullisesti rakennettu elokuva, jossa jännitys on loppuun asti katossa. Vain Stephen King voi kirjoittaa jotain tällaista.

Vireillä oleva avioero on saanut kirjailija Mort Raineyn (Johnny Depp) mielen hajoamaan. Elokuvan edetessä hänellä on useampiakin sivupersoonia, jotka eivät tiedä toisistaan, ennen kuin on liian myöhäistä.

Mort on paennut tilannetta mökilleen Tashmore-järven rantaan ja vaimo on jäänyt rakastajansa tai uuden miehensä kanssa heidän yhteiseen taloonsa. Vaimo Amy (Maria Bello) haluaa virallistaa eron, mutta Mort ei ole siihen valmis, eikä suostu allekirjoittamaan eropapereita.

     *     *     *

Kehyskertomuksena on tarina, jossa mökille saapuu maissinviljelijä John Shoother (John Turturro) Missisissippistä. Mies syyttää menestyskirjailijaa, jollainen Mort Rainey on, plagioinnista. Shooter väittää kirjailijan kopioineen hänen tekstinsä ja kirjoittaneen siihen toisenlaisen lopun kuin oli alkuperäisessä kertomuksessa.

Mort kieltää syytöksen ehdottomasti ja sanoo voivansa todistaa asian helposti. Novelli on julkaistu vuonna 1994 eräässä kirjallisuuslehdessä, joka on hänen ex-kodissaan. Shoother haluaa nähdä tekstin, sillä muuten hän ei usko Mortia. Jos tällainen teksti todella löytyy, hänen on myönnettävä itselleen, ettei hän ole ihan .. terve ja hän lupaa lähteä Mortia häiritsemästä.

Mikäli Mort ei pysty esittämään todisteita, mies vaatii korvauksia ja hyvitystä Mortin teosta - ja julkaisemaan tekstin uudelleen Shootherin nimissä uusine loppuineen.

     *     *     *

Shoother on väkivaltainen ja selvästi vainoaa Mortia, mikä saa hänet hakemaan apua mustalta lakimies-agentiltaan  Ken Karschiltä (Charles S. Dutton), jonka Shoother lähellä mökkiä ampuu kuoliaaksi. Mökille saapuu myös vaimon nykyinen mies Ken avioeropapereiden kanssa, mutta joutuu lähtemään tyhjin käsin takaisin.

Tilanne selviää katsojalle viimeistään siinä vaiheessa, kun Mortin vaimo Amy tulee hänkin käymään mökillä papereiden kanssa. Hän on huolissaan myös Mortin tilasta. Kun Amy astuu sisään mökkiin, hän näkee sisällä melkoisen kaaoksen. Mm. seiniin on puukolla kaiverrettu suurin kirjaimin Shootherin nimiä.

Kun Amy menee yläkertaan, hän tajuaa mistä on kyse. Mort on juuri kaivertamassa seinään tekstiä. Vasemmalla lukee "Shoot" ja oikealla "her". Ensin rauhoiteltuaan Mortia Amy pakenee alakertaan ja sitten suoraan ulos, mutta Mort Shootherina saa hänet kiinni.

     *     *     *

Kotona Ken on epäillyt, miten Amy selviää ex-miehensä kanssa ja on lähtenyt vähän ajan kuluttua autolla naisen perään. Kun Shoother / Mort on juuri lyömässä lapiolla Amyn kuoliaaksi, Ken saapuu paikalle - ja saa Mortin lapiosta kuoletttavan iskun. Tämän jälkeen Mort tappaa vaimonsa.

Elokuva päättyy siihen, kun paikallinen sheriffi Dave Newsome (Len Cariou) saapuu mökille ja alkaa jututtaa kirjailijaa. Hän sanoo tietävänsä, mitä mökillä on tapahtunut, mutta ei voi todistaa mitään.

Mort on hävittänyt niin ruumiit kuin autot ja jatkaa elämäänsä kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti