sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Kuuskoski ym. "ISO NRO. Laatujournalismia köyhyyden vähentämiseksi, syksy-talvi 2014" (2014)

Saavuttuani eilen junalla Helsingin päärautatieasemalle hihaani tarttui Kirjasto 10:n edessä romaninainen, joka tuputti minulle muoviseen pussiin pakattua lehteä, jonka kannesta tunnistin nousevan naisräppärin Maria Bentson kuvan. Nainen myi minulle "ISO NRO" -nimistä lehteä, jonka kyselemättä ostin.

Nuori nainen ei ilmeisesti ymmärtänyt, kun sanoin ostavani lehden, sillä hän molotti aggressiivisesti vielä pitkän aikaan sen jälkeen olin sanonut ostavani lehden. Hän ei kuullut,  kuunnellut tai ymmärtänyt, mitä hänelle sanoin. Lopulta löysin taskustani 5 euron setelin, jonka annoin hänelle ja nappasin lehden hänen kädestään. Hän oli niin keskittynyt omaan myyntipuheeseensa, ettei ollut huomannut, että lehti oli vielä hänen kädessään, eikä hän tehnyt elettäkään antaakseen sitä minulle. Vitosen hän pani visusti omaan pussiinsa.

Kun käännyin lähteäkseni, huomasin toisen lehtimyyjän, kuin tämän toisen myyjän varjon, katselevan meitä. Kun hän huomasi minun ostaneen lehden toiselta naiselta, hän lyöttäytyi vuorostaan kylkeeni kiinni, mutta nostin kädet pystyyn ja sanoin "Sorry, minulla on jo tämä lehti!" Ja näytin lehteä. Nainen tajusi kerrasta silkalla elekielellä, että olin jo antautunut.

      *     *     *

Selatessani sunnuntaiaamuna lehteä, mietin kumpikohan vähensi naisten köyhyyttä enemmän: ihmiset jotka ostivat lehteä vai se mitä lehti sisälti? Päädyin hetken mietittyäni siihen, ettei kumpikaan vaikuttanut globaaliin köyhyyten millään tavoin. Vaikutus oli sama kuin 1960- ja 1970-lukujen massiivisilla rauhanmarsseilla. Ei mitään vaikutusta mihinkään.

Jokainen lehdenmyyjä tosin sai kaksi euroa jokaisesta myymästään lehdestä. Kolme euroa meni lehden julkaisijoille, jotka ovat ilmeisesti itsensä työllistäviä tai lehden tekemisestä lisätuloja hankkivia. Päätoimittaja Martti-Tapio Kuuskoski, free lance -toimittaja Viljami Puustinen, toimitussihteeri Janne Hukka ja ulkoasun suunnitellut Elisa Bestetti sekä ilmoitusmyyjä Maria Halonen. Pikasilmäyksellä vain yksi kokopäiväinen toimittaja jos sitäkään eli päätoimittaja.

      *     *     *

Talvinumeroa iltapäivälehtimäiseen tyyliin myydään kansijutulla, 6-sivuisella reportaasilla Mercedes Bentsosta alias Linda-Maria Roineesta. 

Helluntaiseuroissa viihtyvä Vasemmistoliiton tukija. Outo ja skitso yhdistelmä. Kerää myötätuntopisteitä äidin yksinhuoltajuudellta, mikä ei ole Suomessa enää 2010-luvulla uutinen. Nuoret naiset jopa haluavat kasvattaa lapsensa yksin ja omien verkostojensa tuella.

Todella sekopäinen nainen, ainakin puheiden perusteella. Alkoholi ja huumeet, uskonto ja politiikka ovat tehneet tehtävänsä. "Helluntailaiset vain kyttäävät toisiaan." Silti hän käy heidän kokouksissaan. "Koraani vaikuttaa minusta yhä loogisemmalta." Silti hän ei harkitse ryhtymistä muslimiksi. Ja samaan aikaan hän tunnustautuu vielä kommunistiksi, joka sanoo, että "kristittyjen jumalaan on pakko uskoa". Poikaystäväksi hän valitsi vankilasta vapautuneen nistin, ja kerää myötätuntopisteitä silläkin, että oli 'joutunut' väkivaltaiseen suhteeseen - ja tullut melkein tapetuksi. Täysin holtiton ihminen mutta omalla tavallaan kiinnostava.

Linkki:

ISO NRO -sivusto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti