perjantai 6. maaliskuuta 2015

Markert: "I Ching - muutosten kirja" (1998)


"I Ching" - maailman vanhin neuvontantaja ja ennustaja.

Millä keinoin hankkeestani tulee menestys? Mikä kumppanini ja minun suhteessa on vialla? Pitäisikö minun jatkaa opintojani? Kysy "I Chingiltä" - se auttaa tekemään oikeat ratkaisut.

"I Ching" laadittiin 5000 vuotta sitten Kiinassa käytännön oppaaksi jokapäiväisen elämän pulmissa. Miljoonat ihmiset ovat vuosituhansien kuluessa kääntyneet ongelmissaan sen puoleen. Ja yhä edelleen se antaa päteviä neuvoja. Kokeile itse, niin toteat että se todella toimii. (Takakansi)

     *     *     *

Olisipa elämä näin yksinkertaista - ja onhan se, jos sen vain tekee sellaiseksi!

Tämän oraakkelin käyttöön tarvitaan kuitenkin rahatalous, sillä ennustamisen välineenä on kolme (3) kolikkoa, jossa on kruuna- ja klaavapuoli. Muuta ei tämän kirjan lisäksi tarvita.

Kolmea kolikkoa heitetään kuusi (6) kertaa, mistä saadaan kaksi (2) kolmen heiton sarjaa, jotka ovat kummatkin järjestettävissä kahdeksaan (8) eri järjestykseen.

Toisin sanoen saadaan 8 x 8 taulukko, joka on vastaus kysymykseen. Mieleen tulee Douglas Adamsin "Linnunradan käsikirja liftareille" (1978) -kirjan supertietokone Syvä mietteen vastaus sille esitettyyn kysymykseen "elämästä, maailmankaukkeudesta ja kaikesta muusta sellaisesta". Koneen vastaushan oli luku 42, jota se oli laskenut 7,5 miljoonaa vuotta.

Luvun '42' merkitys löytyy kiinalaisella 'I Ching' -menetelmällä. Taulukon perusteella etsityn luvun selostuksesta löytyy otsikko 'Sadonkorjuu'. "Viisas, nähdessään jonkin asian hyväksi, viljelee ja hyödyntää sitä. Erheensä todettuaan hän ei niitä toista."

Ohje kannastaa elämässä rohkeaan toimintaan - senkin uhalla, että joku menee pieleen. Jos joku sitten kaikesta yrityksestä huolimatta epäonnistuu, ei samaa virhettä kannata toistaa.

Ei ollenkaan hullumpi vastaus, minkä Syvä miete olisi voinut antaa aivan hyvin vastaukseksi. Vilpitön ja hyväntahtoinen toiminta, jonka motiivina ei ole ahneus eikä itsekkyys, voi sekin epäonnistua. Hyvät tarkoitukset voivat kääntyä päälaelleen. Tällöin on vain muutettava suuntaa - ja ehkä yritettävä uudelleen jollain muulla tavalla.

     *     *     *

Niin hölmöltä kuiin saattaa kuulostaakin satunnainen vastaus kysymykseen "elämästä ja kaikesta sellaisesta" on esim. peliteoreettisesti kurantti. Joten tämä herättää ajatuksen siitä, että kiinalainen elämänfilosofia, joka perustuu kansanviisauteen, on ajatuksellisesti kehittyneempää kuin esim. kristinuskon lähimmäisenrakkauden filosofia tai hindujen karman laki, joissa ei oteta huomioon sitä, miten elämä on ihmisten välistä vastavuoroista vuorovaikutusta vaan keskitytään narsistisesti yksilöön ja tämän valaistumiseen tms.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti