maanantai 23. maaliskuuta 2015

Murtomäki: "Jean Sibelius ja isänmaa" (2007)


Jean Sibeliuksen musiikin merkitystä Suomen itsenäisyystaistelun vahvimpiin kuuluvana symbolina ei voi yliarvioida. Sibelius ei ollut viaton säveltäjä vaan vakaumuksellinen ja osallistuva isänmaan ystävä, joka edistäessään Suomen selviytymis- ja menestystarinaa loi samalla itselleen kuolemattoman maineen niin kotimaassa kuin kautta maailman. 

Havahtuminen 1800-luvun jälkipuoliskon yhteiskunnallisten ja valtiollisten kysymysten pohdiskeluun herätti sen Sibeliuksen, jonka tunnemme Finlandian ja Ateenalaisten laulun, sinfoniasarjan ja isänmaallisten kantaattien säveltäjänä. 

Kirjassa professori Veijo Murtomäki esittelee Sibeliuksen keskeiset isänmaalliset sävellykset ja peilaa niitä ajan tapahtumiin. Kirjaan liittyy myös CD-levyllinen säveltäjän isänmaallista musiikkia muiden muassa Lahden kaupunginorkesterin ja Ylioppilaskunnan laulajien esittämänä. Tätä levyä ei ole muualta saatavissa. (Takakansi)

     *    *     *

On hätkähdyttävää, miten suomalaisten enemmistön mielestä kolme suurta suomalaista ovat kaikki poliittisesti lähellä kansallissosialisteja: säveltäjä Jean Sibelius, marsalkka Mannerheim ja arkkiatri Arvo Ylppö. Siten ei ole kovin suuri ihme, miten maa on muuttunut aina vain oikeistolaisemmaksi, eikä tälle kehitykselle näy loppua.

Eurooppalaisten vinksahdus nationalismiin tapahtui historiallisesti 1800-luvun puolivälissä, ja sen toivoisi vähitellen loppuvan, mikä merkitsi mm. jatkuvia sotia ja konflikteja, jotka ovat tietyllä tavalla - maailmansota toisensa jälkeen - aina vain pahentuneet.

     *    *     *

Ylpön natsikytkennöistä puhuttiin vuosituhannen vaihteessa ja hieman sen jälkeen Mannerheimista. Viime vuosina on ollut Jean Sibeliuksen vuoro. Yhtenä keskustelijana tämän kirjan  "Jean Sibelius ja isänmaa" (2007) kirjoittaja Veijo Murtomäki.

On helppo torjua tällaiset keskustelut monin eri tavoin. Ne eivät tietysti ole ajankohtaisia samalla tavalla kuin silloin, kun nämä henkilöt olivat elossa. Toisaalta asiat, joita ei koskaan käsitellä loppuun, jäävät elämään omaa elämäänsä kertomuksina ja myytteinä ihmisten mielissä ja esim. koulujen oppikirjoissa sekä historian tutkimuksessa.

     *    *     *

Murtomäen kirja piirtää varsin tarkan kuvan siitä, miten poliittinen taiteilija Jean Sibelius oikein oli. Hän oli hyvin oikeistolainen, jopa äärioikeistolainen, joka hyväksyi aseellisten keinojen ja jopa terrorin käytön - ja edisti tällaista politiikkaa taiteellaan. Pelkästään em. syistä ihmettelen esim. kotikaupungissani Hämeenlinnassa kaikkea vouhkaamista miehen ympärillä.

Oikeistöälymystö loi myös pohjaa tulevalla sisällissodalle - ja sen terrorille, mikä pahemman kerran mustamaalaa kansallissäveltäjänä pidetyn miehen mainetta. Sibelius mm. sävelsi In memoriamin Kagaalin Eugen Schaumanin muistoksi ja Jääkärimarssin, joka salaa vietiin Saksaan Libaun koulutusleirille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti