keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Noyce: "Isku Kolumbiaan" (1994)


CIA:n analyytikko Jack Ryan vedetään mukaan USA:n hallituksen masinoimaan laittomaan sotaan, jossa virallisesti taistellaan Kolumbian huumekartellia vastaan. (IMDb)

"Isku Kolumbiaan" (1994) on yhdysvaltalainen, Philip Noycen toimintaelokuva, jonka pääosissa ovat Harrison Ford, Willem Dafoe, Anne Archer ja Raymond Cruz. Isku Kolumbiaan perustuu kirjailija Tom Clancyn samannimiseen kirjaan. (Wikipedia)

    *     *     *

2. maailmansodan jälkeen USA:n hallitus ja presidentti ovat kunnostautuneet jo ennen George Bushin 'terrorismin vastaista sotaa' kyseenalaisissa sodissa eri puolilla maailmaa (mm. Vietnam, Kuuba ja Irak, Iran-Contra -skandaali ym.). Tämäkin elokuva perustuu tositapahtumiin.

Philip Noycen "Isku Kolumbiaan" (1994) -elokuvassa ei ole oikeastaan muuta vikaa kuin että se noudattaa yhtä ja samaa Hollywood -elokuvien kaavaa kuin kaikki muutkin.

    *     *     *

Tämän elokuvan jälkeen on tehty mm. lukuisia tietokirjoja USA:n talouden, politiikan ja mm. CIA:n toiminnan kytköksistä huumebisnekseen. Siinä mielessä se mitä tässä kerrotaan on vain pieni raapaisu pintaan. Todellisuus on vielä monin verroin ihmeellisempi.

Vuoden 2015 näkökulmasta huomio kiinnittyy mm. sellaiseen yksityiskohtaan kuin miten USA:n armeija tekee täsmäiskun paikkaan, jossa Kolumbian kokaiini-kauppiaat ovat koolla. Samanlaiset iskuvat ovat myöhemmin tulleet tutuiksi mm. Jugoslavian ja Persianlahden sodista, mutta yleisessä tietoisuudessa tällainen toiminta ei tuolloin ollut. Lisäksi mukaan ovat tulleet miehittämättömät lennäkit. Ja kaikki tietysti tapahtuu täysin salaa, salaisen operaation kautta, josta vain hyvin harvat mm. presidentti Bennett (Donald Moffat) on tietoinen.

Sankariksi elokuvassa nousee CIA:n analyytikko Jack Ryan (Harrison Ford), joka joutuu lähinnä sattumalta salaiseen operaatioon mukaan. Hän myös lopussa pelastaa joukon amerikkalaisia sotilaita, jotka CIA ja presidentti olisivat uhranneet hyvän asian nimissä. Ja hyvä asia tässä tapauksessa on oman toiminnan jääminen suurelta yleisöltä salaisuudeksi.

    *     *     *

Edes sankari ei tässä elokuvassa saa puhtoisia papereita, vaan hänkin pelkästään asemansa puolesta ja tehtävänsä takia joutuu sekaantumaan kyseenalaiseen projektiin.

Huumeille lastattuja lentokoneita räjäytetään, ihmisiä tapetaan kasapäin atteentaateissa jne. Kaikki keinot ovat sallittuja, kun sotilaallisein keinoin pyritään päämääriin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti