torstai 5. maaliskuuta 2015

Olkinuora: "New Age - valikoimaluettelo" (2000)

Kun ryhdyin kokoamaan luetteloa 'New Age' -aiheisesta kirjallisuudesta, skeptisen mieleni täyttivät kuvat poppamiesparantajista, harhauttaja-guruista ja hampaillaan hymyilevistä positiivisen ajattelun konsulteista. Nyt kun olen ihmetellyt asiaa puolelta ja toiselta, aihepiiri tuntuu minusta vähintäänkin mielenkiintoiselta ja tutustumisen arvoiselta, jo pelkästään ko. kirjallisuuden suuren suosion perusteella. [Kirjaston] hyllyjen välissä näitä kirjoja silmäilevät niin salaisten kansioiden [X-files] nuoret ystävät kuin vaihtoehtoisten hoitojen ennakkoluulottomat kokeilijatkin. (Esipuhe, A. Olkinuora)

     *     *    *

Sisällys: - Mitä New Age on - Henkien kasvu ja itsetuntemus - Parannusta kokonaisvaltaisesti  & itämaisen lääketieteen innoitusta - Muita auttajia - Kaunokirjallisuutta -

     *     *    *

Uskontotieteilijät jakavat New Agen okkultismiin (salassa harjoitetut rituaalit; sakramentit) ja esoteriaan (sisäpiirin tieto joka mahdollistaa muutoksen; pappien asema), mikä jako näkyy myös Arja Olkinuoran valikoimaluettelon -jaottelussa.

Mielenkiintoista on, miten New Age näyttää uuden ajan kristilliseltä herätysliikkeeltä, joka leikkaa kristinuskosta pois sen uskonnollisen kärjen. Hieman samaa tekivät kristillisen kirkon piirissä jo protestantit, jotka korostivat ja korostavat eri suuntauksissa sitä, miten parannukseen / pelastukseen riittää vain se, että uskoo. Kirkko virastona ja jumala ylipäällikkönä hoitaa loput.

New Age - herätysliikkeet tekevät tietyllä tavalla jokaisesta yksilöstä oman 'liikkeensä' uskonnollisen tiedon kuluttajina, jotka markkinoilta kirjaimellisesti ostavat uskonnollisuutta, mikä sopii heidän sen hetkiseen elämäntilanteeseensa. Tällä tavoin esim. muuten elähtänyttä kristinuskoa saadaan tekohengitettyä loputtomiin.

     *     *    *

Vaikka New Agessa korostuksena on, miten se on jotain uutta ja syntynyt vasta 1960 - ja 1970 -luvulla syntynyttä, sillä ovat edeltäjänsä 1900-luvun alussa.

1) Spiritualismi,
2) Teosofia,
3) Ruusuristiläisyys ja
4) Crowleyläinen rituaalimagia edelsivät myöhempää uususkonnollisuutta, jotka kaikki tavalla tai toisella jopa ihmisten sitä tietämättä liittyvät kristinuskoon.

Linkit:

New Agen edeltäjät:

Aleister Crowley. Wikipedia
Ruusuristiläisyys. Wikipedia
Spiritualismi. Wikipedia
Teosofia. Wikipedia

JATKUU...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti